Restwarmte terugwinnen bij houtstook

Sander Peeters, Energy Matters

Door de toepassing van een economiser of rookgascondensor kan respectievelijk tot 15% of 20 tot 30% extra worden bespaard op energie bij het gebruik van een houtkachel. In opdracht van het programma Kas als Energiebron heeft EnergyMatters een factsheet met aandachtspunten en tips opgesteld. Ook zijn de ervaringen van vier tuinbouwbedrijven beschreven: 

  • paprikakwekerij VinkSion in Berlikum
  • pot- en tuinplantenkwekerij A. Baas in Ens
  • pot- en perkplantenkwekerij Wouters te Ens  
  • Strelitziakwekerij Gebr. Duyvesteijn in Zevenhuizen 

Warmteverlies

In veel gevallen gaan de rookgassen met een temperatuur van 180 oC de schoorsteen uit. Met een rookgascondensor of economiser, een bepaald type warmte-wisselaars, kan uit de rookgassen nog veel restwarmte teruggewonnen worden.

Met een rookgascondensor in combinatie met de juiste rookgasreiniging en Lage Temperatuur-net (LT-net) kan bij een gelijkblijvende warmtevraag 20 tot 30% bespaard worden op houtgebruik. Of anders gesteld, wanneer de houtketelwarmte wordt aangevuld met aardgaswarmte kan 20 tot 30% bespaard worden op aardgas. Anderzijds geldt dat bij eenzelfde houtgebruik juist 20 tot 30% extra kasoppervlak verwarmd kan worden.

Een economiser bespaart ten opzichte van een rookgascondensor ongeveer de helft. In tegenstelling tot een economiser wint een rookgascondensor juist extra warmte terug uit het condenseren van het rookgas. Een economiser verlaagt de rookgastemperatuur, zonder te condenseren, gebruik makend van de retour-temperatuur van het water. In tegenstelling tot een rookgascondensor is bij een economiser geen LT-net benodigd.

Download factsheet: Toepassing rookgascondensor bij een houtketel-installatie, door Sander Peeters (EnergyMatters), 3 pag. 

Telers die geïnteresseerd zijn in houtstook kunnen zich aansluiten bij de Studiegroep Bio-energie.

Meer informatie over het gebruik van bio-energie in de glastuinbouw ->

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer