Potanthurium in Kas2030: heel mooi zomergewas

Door Nieves García, Frank Kempkes en Ada Leman (WUR)

In de demokassen fossielvrije teelt bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier gewassen geteeld zonder CO2 emissie. Een van de gewassen is potanthurium. Inmiddels zijn al drie teelten doorlopen met verschillende rassen (Amalia Elegance, Joli, Red Winner, Red Succes, Royal Champion, Oklahoma) van twee verschillende veredelaars (Dumen Orange en Anthura). De leden van de BCO zijn erg tevreden over de kwaliteit van het zomergewas.

De eerste en derde teelt hebben onbelicht plaatsgevonden tussen april en september (2019 en 2020).  De tweede teelt is uitgevoerd in de winter 2019-2020, met 200µmol LED belichting. In de afronding van de tweede zomerteelt en op weg naar de tweede winterteelt is het nuttig om de balans op te maken.

Een heel mooi product
Afgelopen teelt lieten onderzoekers de daglichtsom wederom oplopen tot 10 Mol PAR per dag. Dat is 1.5 tot 4 Mol per dag meer dan in de praktijk gebruikelijk. Maar in tegenstelling tot de eerste zomer, is er meer geschermd, vooral midden op de dag. Met behulp van het ontvochtigingsysteem, is het gelukt  de kas iets te koelen (slechts een kleine 50 W/m2 maar alle beetjes helpen). De ruimte en gewastemperatuur zijn goed gehandhaafd, met name door het zeer intensieve gebruik van de verneveling, ook tijdens de heetste dagen. Dit heeft geresulteerd in betere groei dan in de zomer ervoor. De betrokken BCO heeft het zomergewas gedurende de tweewekelijkse bezoeken steeds heel goed bevonden.
Royal Champion  (12 cm potten) is een heel mooi product geworden, met een verrassend goede bladkwaliteit en in krap 30 weken afleverbaar. De planten hadden een fractie compacter mogen zijn door iets ruimer te zetten. Joli en Ocklahoma in 14 cm potten hebben in vergelijking met een praktijkpartij van dezelfde leeftijd, gemiddeld iets meer bloemen (13-16% meer) per plant en een iets hogere droge stof gehalte, maar zijn verder goed met elkaar te vergelijken.

Trips opnieuw knelpunt in de zomer
Het doel om de gewasgezondheid volledig biologisch te handhaven, is in de tweede zomerteelt wederom onmogelijk gebleken. Ondanks zorgvuldige ingangscontrole van de planten (geen adulten of larven van trips gevonden), deed zich kort na de start, in week 17, een ware explosie van anthuriumtrips voor (tot 20 larven per blad). Ook een andere, invasieve trips soort (peper trips), is op het gewas gevonden. Onduidelijk is of er eieren op de planten zaten bij de levering of op welke andere manier ze in het gewas terecht kwamen. Noodgedwongen is gekozen voor de chemische aanpak. Dit maakte de luisbestrijding moeizaam, maar hierin hebben de onderzoekers doorgezet met naast de gangbare galmuggen en sluipwespen, nieuwe kansrijke bestrijders, zoals zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

Spinnen voor luisbestrijding
In kooien zijn tevens proeven gedaan met verschillende insecten (Sciara, fruitvliegjes en voermijten) als alternatief voedsel voor kleine spinnen (Erygone spp.). De spinnetjes hebben potentie om ingezet te worden voor het bestrijden van plaaginsecten. Uit deze oriënterende proeven blijkt dat Sciara geen geschikte voedsel is voor de spinnen. Gevoerd met fruitvliegen en voermijten bouwden ze populatie op en leverden een nuttige bijdrage aan de luis bestrijding, maar volledig opruimen konden ze niet.

Aanpak komende winterteelt
Het telen onder hoge intensiteit LED-belichting, met een daglichtsom van 10 Mol per dag (even veel als in de zomer), resulteerde vorige winter in een enorme versnelling van de teelt en veel bloemen per plant. De plantvorm werd echter ontsierd door een sterke strekking van de bloemstelen, die hoog boven het blad kwamen te staan. Dit was al bekend bij belichten met SON-T, zelfs bij veel lagere intensiteiten. Op basis van literatuur is, in samenspraak met de BCO, de teeltstrategie voor aanstaande winter aangepast met als doel: even veel snelheid en bloemen, maar geen bloemsteelrek. Ook is het plan om komende winter in een aanvullend project de invloed van het gekozen spectrum op bloemrek te onderzoeken.

Dit project is gefinancierd door Kas als Energiebron, het actie- en innovatieprogramma van het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland.

Meer nieuws