Perfecte Chrysant geteeld met zo min mogelijk energie

Zijn perfecte Chrysanten te telen met zo min mogelijk energie met behulp van een aantal innovatieve technieken? Dat was de grote onderzoeksvraag. Een hoog lichtniveau met Son-T en LED, wat relatief minder stroom nodig heeft, zijn naast koeling andere interessante onderwerpen in dit onderzoek. De eerste teelt van de perfecte chrysant wordt kort na 19 april geoogst bij het Dephy Improvement Centre.

Sinds de bouw van het Improvement Centre heeft niet eerder een gewas in de afdeling in de grond gestaan. Nadat de kas, welke was ingericht om lisianthus op een erfgoedvloer te laten groeien, was omgebouwd naar een chrysantenkas, is bewust aandacht besteed aan het in leven brengen van de grond. De grondsoort is klei. Eerder zijn meerdere discussies geweest met de 'kleine' BCO (begeleidingscommissie onderzoek), over onder meer de watergeefstrategie. In omstreeks de start van de korte dag is een keer een extreem grote gietbeurt gegeven, om de vochtigheid in de onderlaag iets te verhogen. Zeer regelmatig zijn ook met een grondboor de vochtigheid van de grond op meerdere dieptes gecontroleerd.

De 'kleine BCO' komt gedurende de eerste vier weken iedere week bijeen en daarna in week zes en acht. In de andere weken bleven de leden van de BCO gewoon komen, zo groot was en is de betrokkenheid.

Inloopmiddag op 19 april
Voor belangstellenden is er een inloopmiddag op 19 april van 15.30 tot 17.00 uur. Om 15.30 uur is er gelijk een presentatie met de resultaten.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron en chrysantenkwekers dragen via Chryant NL/ChrIP 10% van de onderzoekskosten bij. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken. Meerdere toeleveranciers en veredelaars dragen daarnaast ook bij, met name in kind.

Lees via onderstaande link meer over dit onderzoek.

Meer nieuws