Paprika jaarrond met LED of hybride belichting?

Sander Hogewoning (Plant Lighting)

In week 38 zijn de paprikaplanten van ras Mavera geplant in twee proefkassen van het Improvement Centre in Bleiswijk. Eén kas met hybride belichting (SON-T + LED) en één kas met 100% LED. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en Plant Lighting en op de voet gevolgd door paprikakwekers en teeltadviseurs. Het programma Kas als Energiebron, Signify en de gewascoöperatie Paprika financieren het onderzoek.

Paprika wordt in Nederland nog nauwelijks jaarrond geteeld. Jaarrond productie biedt voordelen richting de markt, maar ook een aantal uitdagingen. In het verleden waren de resultaten van proeven met belichte paprikateelt wisselend, met soms moeizame vruchtzetting en onvoldoende strekking in de kop. Met een combinatie van teeltkennis (Delphy en telers), plantfysiologische onderbouwing (Plant Lighting) en lichtexpertise (Signify) hopen we nu een succesvolle jaarrond teelt te realiseren.

De basis van het onderzoek is dat de hoeveelheid assimilaten aangemaakt door het gewas in balans moet zijn met de vraag naar assimilaten door de ontwikkelende vruchten. In een reguliere onbelichte teelt nemen daglicht en plantbelasting gelijktijdig toe. In de belichtingsproef is het net andersom: kort na planten is er veel daglicht en weinig behoefte aan assimilaten. De plant neigt dan om veel vruchten te gaan zetten. Vervolgens neemt met de toenemende plantbelasting de vraag naar assimilaten toe, maar het daglicht neemt juist af. De hypothese is dat een te zware plantbelasting in het begin tot onbalans gerelateerde problemen leidt later in de teelt.

Strak schema
Daarom wordt de plantbelasting volgens een strak schema opgebouwd en worden te veel gezette vruchten onverbiddelijk gedund. De belichting wordt zo precies mogelijk afgestemd op het tekort aan daglicht om aan de assimilaten-vraag te voldoen. Met behulp van fotosynthesemetingen en gewasmodellering wordt getracht de assimilatie door het gewas zo precies mogelijk te berekenen. Verder wordt bij een gedeelte van het gewas geëxperimenteerd met stuurlicht om het effect op strekking in de kop te toetsen.

Het gewas staat er nu gezond bij en de eerste vruchten zijn gezet. Het streven is rond de 40 kg productie uit te komen. Het wordt spannend hoe de teelt zal verlopen rond de kortste dag en in de periode daarna.

Lees meer over dit onderzoek via onderstaande link.

Meer nieuws