Onderzoek naar Perfecte Chrysant gestart

Op 14 februari 2017 is in afdeling 5 van Delphy Improvement Centre de eerste teeltronde van de ‘Perfecte Chrysant’ gestart. Doel van het project is een energiezuinig teeltconcept voor chrysant te realiseren met een productie die 5% hoger is dan de praktijk zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

De doelstellingen voor energie zijn een warmteverbruik (en warmte-oogst) van maximaal 15 m3/m2 per jaar aan aardgasequivalenten, 121 kWh/m2.jaar voor belichting en een CO2-gebruik van maximaal 25 kg/m2.jaar.

Om dit te realiseren is de afdeling ingericht met een hybride belichtingssysteem, waarbij de input gelijk is, maar het aantal micromolen verschilt: 65 µmol/m2.s SON-T belichting en 100 µmol/m2.s LED belichting. Pleksgewijs zijn verrood lampen geïnstalleerd om te bepalen of tijdens de korte dag periode een klein beetje verrood aan het begin van de nacht een eventuele vertraging van de bloei kan voorkomen. Verder is de afdeling uitgerust met 8 luchtbehandelingskasten (OPAC) met een koelend vermogen van 100 W/m2 en 3 schermdoeken: verduisteringsdoek met witte onderzijde, energiedoek en schaduwdoek.

De doelstelling van de eerste teelt is het behalen van een takgewicht van 85 gram met een gasverbruik van max 4.2 m3/m2, 5 kg/m2 CO2 en 250 belichtingsuren. 

Het project wordt gefinancierd door het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland, met bijdragen van ChrIP, Philips, Svensson en de stekbedrijven: Deliflor, Dekker Chrysanten, Dümmen Orange, Royal van Zanten en Floritec. De projectleiding is in handen van Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw en Delphy Improvement Centre verzorgt de uitvoering van de teelt.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Let op: deze proef kunt u donderdag 9 maart 2017 tijdens het EnergiekEvent bezoeken. Meer info.

Meer nieuws