Onderzoek ‘De perkplantenteelt fossielvrij’ geeft verrassende resultaten

Mathijs van den Top, Tristan Balk & Martijn Gevers (Delphy)

De teelt van perkplanten wordt gezien als energie-extensieve teelt. De etmalen liggen hierbij gemiddeld tussen de 14 en 20°C. Binnen deze teelt is nog weinig aandacht voor de toepassing van principes uit Het Nieuwe Telen, waarmee snel winst valt te boeken in verlaging van het piekverbruik in warmte. Juist omdat perkplanten bij relatief lage etmalen worden geteeld, zijn er grote stappen te maken richting een duurzame en fossielvrije teelt door betere isolatie (schermen) en toepassing van laagwaardige warmte (groot verwarmingsoppervlak). Leden van de BCO van ‘De perkplantenteelt fossielvrij’ zien verrassende resultaten.

De proef is voor de telers interessant omdat er wordt gestuurd op basis van PAR-licht op gewasniveau. De luchtvochtigheid wordt op peil gehouden door middel van een hoge druk verneveling. Dit zijn twee toekomstige technieken waar interesse voor is vanuit de telers van eenjarige zomerbloeiers.
Met diverse kwekers van eenjarige zomerbloeiers werd vorige maand, voor het eerst sinds er als gevolg van de coronacrisis weer bezoek mogelijk is, teruggeblikt op de proefresultaten van de eerste drie teeltrondes. Die teeltrondes bieden tot nu toe leuke en verrassende resultaten. Remmiddelen zijn er tijdens de proef nog niet gebruikt. Dit komt onder andere dankzij de LED-belichting en de relatief hogere lichtniveaus die worden toegelaten.

Optimale balans
Tijdens de BCO werd opgemerkt dat het erg warm was in de proefkas. Dit komt doordat de kas niet is gekrijt voor het wegschermen van licht en warmte. Het wegschermen van het zonlicht wordt nu geregeld door het PARperfect schermdoek. De temperatuur mag hoger oplopen dan in de normale teelt, doordat er ook hogere lichtsommen worden gerealiseerd. De etmaaltemperatuur wordt in verhouding gehouden met de lichtsom. Dit voor een optimale balans in de plant.
Het hogere lichtniveau  wordt opgevangen met luchtbevochtiging om lichtstress te voorkomen. Door de RV in de kas hoger te houden, kan de plant langer actief blijven bij hogere lichtniveaus . De stress  is controleerbaar door middel van een VPD-berekening die elke vijf minuten wordt gemaakt in het Delphy Dashboard.

Teeltronde cyclamen
De cyclamen krijgen een maximale PAR-lichtniveau van 400 µmol/m2/s, dankzij PARperfect. Het HARMONY PARperfect schermdoek regelt samen met het lichtuitstootdoek het genoemde PAR-lichtniveau in de kas. De totale lichtsom per dag bedraagt tot nu toe gemiddeld 13,5 mol/m2.  En de gemiddelde etmaaltemperatuur die hierbij wordt gerealiseerd is 21,5°C.
In week 31 en 32 is er meer licht en temperatuur toegelaten. Hierdoor bleef de bloei in de cyclamen wat achter. De uiteindelijke bloei kwam in week 33 in alle soorten.

Teeltronde petunia’s en geraniums
De eerste teeltronde met petunia’s is goed geslaagd. Er is een mooi compact gewas gerealiseerd, met een minimaal energieverbruik. In de tweede teeltronde was te zien dat de witte en roze calibrachoa toch te veel strekt. De blauwe calibrachoa cabaret bleef wel redelijk compact. De kwekers vonden dit gewas niet compact genoeg en hadden dit wel meegenomen in het remschema.
De  derde teeltronde bestond uit het telen van geraniums. Deze bleven tot het einde toe erg compact. Twee weken voor het einde is er zelfs besloten om meer water te gaan geven voor meer groei. Dit heeft goed uitgepakt en uiteindelijk is er een mooie, volle plant gecreëerd.

Vooruitblik
Na de huidige teeltronde cyclamen komen er kerststerren in de kas. Die zijn er in week 33 ingezet. De uitdaging in deze teelt wordt voornamelijk het beheersen van de groei en de plant optimaal te laten verdampen. Het soort Alaska is een snelle groeier, maar door meer licht van buitenaf en gebruik van de LED-lampen proberen onderzoekers dit gewas compact te houden. Door de bevochtiging actief te houden streven een hogere RV in de kas nagestreefd dan in de praktijk. Dit zal resulteren in een gewas wat beter verdampt.

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en gefinancierd door het programma Kas als Energiebron. Dit is het actie- en innovatieprogramma van het Ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland. Ook dragen de Gewascoöperatie Eénjarige zomerbloeiers, Signify, Ludvig Svensson, Florensis, Schoneveld Breeding en Wireless Value bij aan dit project.

Meer nieuws