Nieuwe kasproeven tomaat in Masterplan Licht en Verdamping - Blog

Als onderdeel van het Masterplan Licht en Masterplan Verdamping worden in het belichtingsseizoen van 2024-2025 nieuwe kasproeven uitgevoerd in het Delphy Improvement Centre. In totaal vier kassen zijn op 6 oktober tomaten geplant van het ras Maxcize van Axia. De kasproef in 2024-25 richt zich op lichtintegratie op korte termijn. Vanuit de praktijk is er veel belangstelling voor belichten - op het moment dat stroom goedkoop is - en afschakelen bij hogere stroomprijzen.

 

Masterplan Licht
Wat doet dat met het klimaat en met de plant? En hoe ver kunnen lampen teruggeschakeld worden, zonder dat de lichtbenutting terugloopt? Om deze vragen te beantwoorden worden in twee identieke kassen aparte belichtingsstrategieën getest; één dynamisch en de ander ‘vast’. In de dynamische belichtingsstrategie worden de lampen in de ochtend gedimd en gecompenseerd met een hogere intensiteit in de nacht en overdag. Verder wordt gestreefd naar een gelijke lichtsom en etmaaltemperatuur. Het effect van de strategieën wordt gemonitord met plantmetingen, wateropname, nutriëntenopname, vrucht- en planttemperatuur en chlorofylfluorescentie.

Masterplan Verdamping
In het voorgaande onderzoek naar verdamping bleek dat uniforme luchtbeweging een randvoorwaarde is voor vochtafvoer en een beter microklimaat voor alle planten. Het doel van het project in 2024-2025 is om te telen bij hoge luchtvochtigheden (VD ~2 g/m³ in de belichtingsperiode) en lage verdamping, zonder problemen met gewasgezondheid, bij voldoende productkwaliteit en oogst. Om dit mogelijk te maken, is in twee identieke kassen een systeem aangelegd dat lucht aanzuigt onder het scherm en verdeelt via slurven onder de goot. Zo wordt een meer uniforme luchtbeweging aangelegd.

Om meer kennis te ontwikkelen over hoeveel luchtbeweging is wanneer nodig, wordt een verschil in luchtbeweging aangebracht door te variëren met de capaciteit van de slurven tussen deze twee kassen. Door het verschil in luchtbeweging zal er ook een verschil in verdamping ontstaan. Het effect van de luchtbeweging wordt bepaald via plantmetingen en via metingen van de temperatuur en Vocht Deficit (VD) op verschillende hoogtes in het gewas.

Dit project is uitgevoerd door Business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Delphy Improvement Centre en Plant Lighting. Het is gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Kennis in je Kas (KijK). De proef wordt gevolgd en begeleid door telers.

 

Meer nieuws