Nieuwe behandelingen bloei-inductie bij phalaenopsis gestart

Elias Kaiser, Arca Kromwijk en Tom Dueck

Vorige week is de tweede serie behandelingen bloei-inductie gestart van het onderzoek ’Zomerlicht bij Phalaenopsis’. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij drie cultivars bij Wageningen UR Glastuinbouw in samenwerking met Plant Lighting.

In dit project wordt onderzocht of met behulp van lichtspectrum, aangepast temperatuurregime of daglengte energie bespaard kan worden op de koeling voor de bloei-inductie. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij de cultivars Cambridge, Springtime en Snowball. 

Koelbehandelingen
De koelbehandelingen die bij de tweede serie planten worden uitgevoerd zijn:

1. Referentie: 8 weken 19˚C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur
2. Negatieve referentie: 8 weken 22˚C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur
3. Wisselbehandeling: 2 weken 22°C en daarna 6 weken 19°C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur
4. Hele dag rood licht: 8 weken 22˚C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur gedimd zonlicht aangevuld met rode LED lampen
5. Einde dag rood licht: 8 weken 22˚C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur met  rode LED lampen van 1.5 uur vóór zononder tot 1.5 uur ná zononder, intensiteit 24 µmol/m2/s
6. Einde dag rood licht: 8 weken 19˚C, natuurlijke daglengte 15 tot 16 uur met  rode LED lampen van 1.5 uur vóór zononder tot 1.5 uur ná zononder, intensiteit 24 µmol/m2/s
7. Korte dag normale koeltemperatuur: 8 weken 19˚C, verduistering tot daglengte van 12 uur
8. Korte dag hogere koeltemperatuur: 8 weken 22˚C, verduistering tot daglengte van 12 uur  

Met behandeling 3, 4, 5 en 8 wordt onderzocht of hiermee dezelfde aantal takken geïnduceerd kan worden als met normale koeling in de praktijk van 8 weken 19°C. Als dit werkt, dan kan daarmee energie bespaard worden op de koeling. Behandeling 6 zal geen energiebesparing opleveren, maar verhoogt mogelijk wel de kwaliteit en is op verzoek van telers toegevoegd. Met behandeling 7 en 8 wordt het effect van verduistering in de zomer op de takinductie onderzocht. Als behandeling 4 werkt, kan ook gedacht worden aan de ontwikkeling van een coating of scherm die de hoeveelheid rood licht vergroot en verrood verminderd in het natuurlijk licht.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de gewascoöperatie potorchidee, Philips en Kas als Energiebron. Dit is het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland.

 

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer