Nieuw kabinet moet straks werk maken van CO2-netten en warmtenetwerken

LTO Glaskracht Nederland

Eerder dan 2050 zullen groenten, bloemen en planten in de Nederlandse kassen zonder aardgas worden geteeld, aldus de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, Nico van Ruiten. Van Ruiten sprak deze ambitie uit tijdens het EnergiekEvent, het jaarlijkse energiekenniscongres van de glastuinbouwsector. Warmte uit duurzame bronnen zoals geothermie, elektriciteit en industriële duurzame restwarmte gaan aardgas vervangen als basis voor kasverwarming.

Vandaag de dag kan iedere nieuw te bouwen kas al worden voorzien van innovatieve technologieën, die kansrijke routes vormen voor een klimaatneutrale glastuinbouw. Innovaties die veelal ontstaan zijn uit het programma Kas als Energiebron, zoals Het Nieuwe Telen, de Kas zonder Gas, geothermie en de toepassing van LED-belichting. Het uiteindelijke succes van deze innovaties is afhankelijk van een intensieve en open kennisdeling tussen ondernemers, één van de grondbeginselen binnen de glastuinbouw. Het is de basis waar onze klimaatneutrale toekomst op wordt gebouwd, stelt Van Ruiten.

Warmtenetwerken
Glastuinbouwondernemers lieten de afgelopen 10 jaar zien dat zij uitstekend in kunnen spelen op veranderingen in de energiemarkt. Door deze inzet koerst de glastuinbouwsector voor 2020 al op een emissie van minder dan 5,0 Mton CO2. Dat is 40% lager dan in 2010. Om dit succes door te zetten naar een volledige klimaatneutrale sector, los van gas, zijn CO2-netten en warmtenetwerken noodzakelijk. Van Ruiten roept de politiek op dat zij deze ontwikkeling krachtig moet stimuleren. Dit dient straks een speerpunt te zijn van het nieuwe kabinet. Ook is het van belang dat de overheid collectief private onderzoeksprogramma’s zoals Kas als Energiebron verbindend verklaard. Dit is een voorwaarde om de realisatie van een klimaatneutrale glastuinbouw eerder dan 2050 te bereiken.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer