Minder belichten in Phalaenopsis zonder productieverlies

Kun je in de phalaenopsisteelt energie besparen gedurende de inefficiënte uren in de ochtend en middag? Dit wordt sinds januari onderzocht door Plant Lighting en Plant Dynamics. De resultaten zijn veelbelovend!

In de klimaat-units van Plant Lighting zijn in twee rondes (april-mei en juni-juli) planten afgekweekt onder geconditioneerde omstandigheden. In de verschillende units werd de belichting stapsgewijs opgeschakeld in de ochtend en/of stapsgewijs afgeschakeld in de middag.

De netto CO2-opname wordt per etmaal bij de verschillende behandelingen gemeten. In beide rondes bleek dat de netto CO2-opname per etmaal niet daalt als er gedurende de inefficiënte uren (ochtend en namiddag) (veel) minder SON-T licht wordt gegeven. In de meest extreme behandeling lag de lichtsom op 5.2 mol in plaats van 7 mol. Terwijl dit geen negatief effect had op de netto CO2-opname. 5.2 mol licht aangeboden via een korte dag had wel een negatief effect op de netto CO2-opname. De timing van de belichting bij Phalaenopsis blijkt heel belangrijk. Daarmee kan fors worden bespaard.

In het laatste deel van het project worden de twee meest succesvolle behandelingen, plus de controle (7 mol zoals in de praktijk), uitgevoerd bij planten die vanaf opkweek I tot het veilstadium worden belicht, zoals is getest in de eerdere rondes. Hierbij wordt opnieuw de netto CO2-opname gemeten en wordt de plantkwaliteit vastgelegd.

Eerder onderzoek
In 2014 werd onderzocht tot welke lichtsom phalaenopsis nog extra suikers vastlegt. Daarbij werden planten in zowel de op- als afkweek geteeld onder lichtsommen, variërend van 5 tot 11 mol/m2/dag. Een lichtsom van 6.5 mol bleek voldoende, mits de bladeren niet onder een al te schuine hoek staan, zoals in vazenteelt met meer planten per m2.

Ook bleek dat de belichting in de vroege ochtend en in de namiddag slecht benut werd. Gedurende die uren was het elektronentransport in de bladeren laag, hetgeen aangeeft dat de plant de lichtenergie niet goed kwijt kan. Echter, helemaal geen licht tijdens die inefficiënte uren bleek ook niet goed te werken. Bij een gelijke lichtsom gaf een korte daglengte namelijk een lagere netto CO2-opname van het blad dan bij een lange daglengte van 16 uur.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via de link hieronder meer over dit project.

Meer nieuws

Masterplan Licht

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen produceren. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Een…

Lees meer

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer