Mijlpaal groengasproductie Meerlanden

Meerlanden, met haar hoofdvestiging in Haarlemmermeer, heeft een mijlpaal bereikt. Zij heeft 5 miljoen kuub groengas geproduceerd uit afval. Dat is vrijdag, op de dag van de duurzaamheid,  op een ludieke wijze gevierd. Alle medewerkers zijn getrakteerd op een groengas barbecue. Symbolisch is tijdens dit etentje de 5 miljoen m3 groengas overhandigd, in een koffertje, door een ‘Gouden kofferdame’ en op de manier zoals dat gebeurt in het populaire televisieprogramma ‘Miljoenenjacht’.

De Meerlanden is er in 2009 toe overgegaan om de processen voor het verwerken van groente- fruit- en tuinafval (GFT) te verduurzamen. Dit wordt bereikt door het GFT-afval te vergisten voor het opwekken van biogas en vervolgens het restproduct (digistaat) te gaan nacomposteren. Jaarlijks wordt circa 50.000 ton GFT-afval vergist. Het digestaat uit de vergister wordt in gesloten tunnels gecomposteerd. SGN en De Meerlanden hebben elkaar gevonden in de ambitie om te onderzoeken of restwarmte uit de compostering en CO2 uit de opwerking van het biogas aan de glastuinbouw geleverd kan worden. Kas als Energiebron heeft voor het demonstratieproject een financiële bijdrage geleverd.

Het project heeft erin geresulteerd dat De Meerlanden sinds november 2010 “groene” warmte levert aan Kwekerij en Showkas de Arendshoeve in Aalsmeerderbrug. De groene warmte komt uit de compostering van het digestaat uit de vergister van het groente- fruit- en tuinafval. In de composteerinstallatie wordt het digistaatmet behulp van bacteriën en lucht gecomposteerd. In deze tunnels wordt het ongeveer 70 graden Celsius doordat het  digestaat composteert. De warmte uit deze lucht wordt in een warmtewisselaar overgedragen aan het warmtenet dat een aanvoertemperatuur van 40 a 45°C heeft. Dezewarmte wordt over een kilometer getransporteerd naar de kwekerij De Arendshoeve. In dit leidingentracé zijn verschillende warmte-transportleidingen materialen gebruikt, waaraan metingen worden verricht. Binnen het demonstratieproject is met name gekeken naar de kosten effectiviteit van het transport van dergelijke laagwaardige warmte voor de verschillende leidingmaterialen.

De warmtelevering aan de Arendshoeve is wereldwijd het eerste demonstratieproject met levering van broeiwarmte op praktijkschaal. Het vervangt bij de Arendshoeve tot 600.000 Nm3 gas per jaar. De levering van de warmte wordt ook nu na de demo-fase gecontinueerd.

Naast levering van restwarmte is ook de levering van CO2 aan de glastuinbouw onderzocht. Hiertoe is door De Meerlanden een installatie gebouwd waarin de CO2 wordt gewassen uit het door de vergister afkomstige biogas. Omdat partners in het project geen concessies willen doen aan kwaliteit van de CO2 is deze onderworpen aan een kritisch meetprogramma. Geconstateerd mag worden dat er nog een viertal aandachtspunten resteren, te weten: vochtgehalte, het totaal aan aromatische koolwaterstoffen, de som van acetalhyde en ethylacetaat en ethanol. Met een aangepaste ontvochtiging en een bijsturing op et actieve koolfilter is aan de kwaliteitseisen van de glastuinbouw te voldoen. Levering laat nog op zich wachten omdat het distributiesysteem nog moet worden gerealiseerd.

Zie rapport Warmte en CO2 levering De Meerlanden - Arendshoeve

Dit project is mede gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ). 

Meer nieuws