Met meer bladplukken energie- en teeltwinst te behalen in tomaat

Door meer blad te plukken dan gebruikelijk in de tomatenteelt is zowel energiebesparing als een meerproductie te halen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw en Proeftuin Zwaagdijk dat tijdens de themabijeenkomst Energie voor glasgroentetelers op 18 mei 2015 in Grashoek werd gepresenteerd.

Arie de Gelder (Wageningen UR Glastuinbouw) gaf aan dat in de proefafdeling waar 55% van het blad geplukt wordt, de productie circa 1 kg/m2 voor ligt en circa 1 m3/m2 op gas bespaard is ten opzichte van de praktijkreferentie. Jeroen Sanders (Proeftuin Zwaagdijk) presenteerde dat bij twee praktijkbedrijven ook teeltwinst werd behaald, maar doordat te lang werd doorgegaan met bladplukken deze winst weer teniet werd gedaan. Bij Wageningen UR Glastuinbouw is de bladplukstrategie wel aangehouden, alleen daar wordt nog niet gezien dat de meerproductie terugloopt. Volgens De Gelder kwam dit waarschijnlijk omdat vegetatiever geteeld wordt.

Online fotosynthese bepalen
Daarnaast wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling en het testen van systemen op twee praktijkbedrijven die online de fotosynthese van het gewas kan bepalen. Hiermee kunnen telers het klimaat mee optimaliseren. De CropOberver van Phenovation geeft een goede inschatting van de efficiëntie van het lichtgebruik in de fotosynthese. Voor het bepalen van de aanmaak van assimilaten is wel een model nodig dat de huidmondjesopening bepaald. De toepassing van het andere systeem, de gewasfotosynthesemonitor, is in de praktijk wat weerbarstiger, maar er wordt nog aan gewerkt om dit systeem ook goed te laten functioneren.

Betere kwaliteit en productie
Tijdens de rondleiding bij Multigrow gaf Dion van Mullekom aan dat hij door de ontvochtigingsinstallatie - het Air & Energy systeem - flink op energie kan besparen. Dit omdat meer uren wordt geschermd, minder minimumbuis wordt gebruikt en minder geventileerd wordt. Daarnaast wordt door een warmtewisselaar bijna alle energie die in de kaslucht zit, overgedragen aan de buitenlucht die in de kas via slurven gedoseerd wordt. Van Mullekom denkt door dit systeem ook een betere kwaliteit en productie te halen. Hij raadde de aanwezige telers aan om ook een cursus Het Nieuwe Telen te volgen om meer kennis te krijgen over de plant, vochthuishouding en de energiestromen in de kas. Dennis Medema (LTO Glaskracht Nederland) lichtte de cursus kort toe en gaf daarbij aan dat er ook zonder investeringen in apparatuur het klimaat en teeltproces te optimaliseren valt.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer