Meeste energiebesparing met schermen die weinig vocht doorlaten en grote weerstand bieden tegen warmtestraling

Voor het onderzoek ‘Schermprestaties; methode voor bepaling energiebesparing’ zijn verschillende methoden en procedures voor het bepalen van de materiaaleigenschappen van schermen geëvalueerd en ontwikkeld. De totale energiebesparing van een schermmateriaal wordt bepaald door de stralingsuitwisseling (transmissie en emissie voor warmtestraling), de luchtdoorlaat door het scherm (convectie bij lage windsnelheden)en het transport van vocht door het materiaal (lucht en daarmee transport van vocht en transport van vocht door garens of kunststoffen door diffusie, absorptie of adsorptie).

Het is noodzakelijk om al deze schermeigenschappen onder gecontroleerde omstandigheden te meten en dan gebruik te maken van een rekenmodel om de energieprestatie van schermen voor een vooraf vastgelegde situatie te berekenen. Zo kunnen materialen met elkaar worden vergeleken.

De emissie kan het beste worden bepaald met een eerder door TNO ontwikkelde emissiemeter. Voor het bepalen van de luchtdoorlatendheid wordt de permeabiliteitsmeter van Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw aanbevolen. Deze is geschikt voor de lage luchtsnelheden die van toepassing zijn in praktijkomstandigheden onder gesloten schermen in kassen. Voor het meten van de vochtdoorlatendheid van schermen is gekozen voor de Swerea methode omdat deze het beste de situatie benadert in de praktijk en een optelsom geeft van vochttransport diffusie, convectie en een combinatie van condensatie/transport/verdamping samen.

De totale energiebesparing onder een schermdoek in vergelijking met een referentie zonder scherm is bepaald met behulp van modelberekeningen met Kaspro. Van een aantal verschillende monsters van schermmaterialen zijn de eigenschappen bepaald met dezelfde methoden. Die eigenschappen zijn gebruikt in de modelberekening. Zoals te verwachten, wordt het meeste energie bespaart met schermen die weinig vocht doorlaten en een grote weerstand bieden tegen warmtestraling.

Aan producenten van schermmaterialen wordt gevraagd om de eigenschappen van hun product te (laten) bepalen volgens de aanbevolen methoden. De telers kunnen dan nog beter hun keuze maken voor het type scherm afhankelijk van hun wensen ten aanzien van bijvoorbeeld vochtdoorlatendheid, lichtdoorlaat of energiebesparing.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken. 

Kijktip: Het Nieuwe Telen weblectures nummer 5 en 7

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws