‘Meerwaarde HNT is vooruitdenken en minder achteraf corrigeren’

Roger Abbenhuijs

Tijdens de studiemiddag op donderdag 31 oktober naar aanleiding van 10 jaar Het Nieuwe Telen werd de koppeling al nadrukkelijk gelegd: een optimaal kasklimaat heeft een positief effect op de plantgezondheid. Hans Houben, teler van mini-komkommers uit Sevenum, weet daar alles van. Dankzij het plaatsen van insectengaas heeft hij het middelengebruik weten terug te brengen tot 50%.

Hans Houben, samen met zijn echtgenote Carla eigenaar van teeltbedrijf Mellantas. Hans heeft na het volgen van de basiscursus in 2014 jaarlijks meegedaan aan de vervolg trainingen HNT. De basisprincipes zijn hem ruimschoots bekend, maar nog steeds leert hij van de ervaringen van collega telers, ook uit andere gewasgroepen.

Ziektedruk afgenomen
Dat is andersom ook het geval, zo bleek tijdens de studiemiddag waar Houben zijn keuze voor het plaatsen van insectengaas kort toelichtte. “In komkommer wordt dat nog niet veel toegepast, maar ik heb er veel profijt van. Natuurlijk is het een investering, dus moet je goed kijken dat je niet voor de duurste optie gaat. Ik streef echter naar het verder terugbrengen van het middelengebruik en probeer vogels en insecten zoveel mogelijk buiten te houden. Dat is de eerste stap die we nemen tegen bijvoorbeeld komkommerbontvirus. De ziektedruk van insecten is aanzienlijk afgenomen.”
In zijn teelt van mini-komkommers heeft hij afgelopen jaar weinig last gehad van trips, witte vlieg, wantsen en luizen dat was andere jaren wel anders. “Alleen op spint hebben we een correctie toegepast. Ik denk dat ik qua middelengebruik nu op 50% zit van de jaren daarvoor. Het streven is 0%, maar dat is een hele uitdaging. Retail en consument zullen hun eisen echter alleen maar verhogen, dus moet je alle mogelijkheden benutten om zo biologisch mogelijk te telen.”

Koude koppen voorkomen
Heeft het plaatsen van insectengaas invloed op het kasklimaat? “Dat kan”, antwoordt Houben. “Mini-komkommer is een gewas dat goed koelt. Via de computer is het klimaat prima te sturen. Door gaas krijg je minder wind in de kas en een beter vochtgehalte. Hierdoor is het sowieso makkelijker telen. Mede door de bevochtingsinstallatie was het tijdens warme periodes afgelopen zomer koeler in de kas dan in het verleden. Vooral bij de hogedraadteelt is dat van belang.”
Maar Mellantas neemt meer maatregelen in het streven naar een optimaal kasklimaat. Zo koppelt hij de actuele weersverwachting van Meteoconsult aan zijn Priva computer. Bij een bepaalde hoeveelheid neerslag laat hij het scherm dichtlopen naar 90%, om het na de bui weer open te trekken. “Tijdens een bui kan de kastemperatuur met 4-5°C zakken. Door het scherm dicht te trekken heb je minimale afkoeling en voorkom je koude koppen. Met de warmtecamera hebben we dat helder in beeld en kunnen we de eventuele schommelingen goed monitoren. Die informatie combineer ik met de kennis over etmaaltemperaturen uit HNT. Het is een voorbeeld van vooruitdenken, in plaats van achteraf corrigeren. Die werkwijze vind ik een belangrijke meerwaarde van Het Nieuwe Telen.”

Kijk voor het actuele cursusaanbod van Kas als Energiebron op de website van de Academy.

Meer nieuws