Meer calcium in jong blad dankzij schermen tegen uitstraling

Luuk van Duijn uit Oosterland (Zeeland) is 21 jaar en in juli 2016 afgestudeerd aan de HAS Den Bosch. Hij is daarna direct aan de slag gegaan bij auberginekwekerij Gebr. Van Duijn, eerst als assistent en al snel daarna als teeltverantwoordelijke op de locatie Steenbergen.

Gebr van Duijn heeft 3 locaties in Oosterland, Terneuzen en Steenbergen met een totale oppervlakte van 22,5 ha. De afzet gebeurt gezamenlijk met collega’s in teeltvereniging Purple Pride. Luuk volgt dit jaar de basiscursus Het Nieuwe Telen.

Luuk: "De inhoud van de cursus vind ik echt interessant, ook al pas ik niet alles van de theorie direct toe. Wel zijn wij dit voorjaar intensiever gaan schermen tegen uitstraling. Ik sluit het scherm aan het einde van de dag voor circa 80% totdat de nachttemperatuur bereikt is. Dit heeft geen effect op de snelheid van afkoeling, maar verhoogt wel de verdamping in de kop van de plant. Wij doen om de twee weken analyses van jong en oud blad en vinden hogere calciumwaarden in het plantsap van de jonge bladeren. Wij denken dat dit toe te schrijven is aan het schermen tegen uitstraling, al kan je dit nooit voor 100% zeker weten.

Het schermen met 80% doek dicht leidt natuurlijk niet tot veel energiebesparing, toch is het opvallend dat het gasverbruik in 2017 tot nu toe 0,5 m³/m² lager is dan verleden jaar. Deze zomer heb ik het scherm niet meer gebruikt, het lijkt niet nodig, maar de planten zijn nu ook te lang en komen dan met de kop tegen het scherm. Wel probeer ik minder snel af te luchten en gaan we langzamer naar de nachttemperatuur toe. De vruchten blijven lang genoeg warmer dan het blad en dat is wat ik wil bereiken.

De samenstelling van de cursusgroep waar ik in zit is divers: jonge telers net uit de schoolbanken naast ervaren rotten uit de tomatenteelt. Je ziet wel dat met veel ervaring sneller twijfels of ongeloof is over de werking van de basisprincipes van HNT. Dat is ook zo binnen ons eigen bedrijf en dat leidt tot boeiende discussies!"

Tips:
Bereken het effect van uitstraling in de uitstralingsmonitor
Bekijk ook eens de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-eenvoudig-aan-de-slag weblectures-het-nieuwe-telen>weblectures, bijv. nummer 5, 11 en 12.

 

 

 

Meer nieuws