Meer basiskennis over fotosynthese bij aardbei

De teelt van aardbei onder glas neemt sterk toe en ook assimilatiebelichting staat in de belangstelling. Echter de kennis is nog beperkt hoe de lichtbenutting te optimaliseren. Daarvoor is onderzoek gestart om meer basiskennis te generen over de lichtbenutting in diverse teeltfasen in verschillende omstandigheden en bladleeftijden. Hiermee kan de inzet van belichting en ook CO2 worden geoptimaliseerd.

Uit metingen bleek dat de fotosynthesesnelheid en de efficiëntie van het elektronentransport in oude bladeren vergelijkbaar was met jonge bladeren. De huidmondjesgeleidbaarheid was in jonge bladeren echter altijd hoger. De capaciteit voor fotosynthese bij verzadigd CO2 en licht was weer in oude bladeren hoger.

Vervolgonderzoek
Uit de literatuurstudie bleek dat lichtverzadiging bij ongeveer 1000 μmol m-2 s-1 optrad. De spreiding in data was wel behoorlijk groot. De gemiddelde maximale lichtbenuttingsefficiëntie bij laag licht is vergelijkbaar met gewassen zoals komkommer, tomaat en paprika. Daarnaast zijn er wel indicaties dat de fotosynthese over de plantleeftijd verandert en er verschillen zijn tussen rassen. Bij aardbei blijven er dus nog wat hiaten in kennis. Daarvoor is inmiddels een vervolgproject gestart; zie link hieronder.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron en Stichting Aardbei Onderzoek. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws