MBO-docente Deniece Laanen: ‘HNT geeft handvatten teeltstrategie’

Marc van Stokkum

Ook dit jaar heeft Kas als Energiebron de workshop Het Nieuwe Telen verzorgd voor docenten MBO en HBO plantenteelt van het agrarisch onderwijs. Voor Deniece Laanen, docent plantenteelt van het MBO Helicon Geldermalsen, was het belang van een consequente koers in het klimaatmanagement de eyeopener.

Op 4 november werd de workshop op het WHC in Naaldwijk verzorgd en op 12 november bij Aeres Hogeschool in Dronten. Peter Geelen van Plantmonitoring, Jan Voogt van Let’sGrow en Marc van Stokkum verzorgden de presentaties.
Deniece Laanen was ook dit jaar in Naaldwijk een van de deelnemers. Zij geeft aan dat er 35 studenten glastuinbouw (zowel voltijd als deeltijd) in Geldermalsen op het MBO zitten.

Plantbalansen
Het onderwerp van deze workshop was ‘plantbalansen’. Welk inzicht heeft dit haar gebracht? “Het is vooral belangrijk rekening te houden met de verdamping. Dit wordt door vele zaken beïnvloed en kan je stimuleren op verschillende manieren. Als de verdamping niet wordt gehinderd, komt dit de plantvitaliteit én productie ten goede.”
Dé eyeopener voor haar was dat het voor de plant belangrijk is dat er een consequente koers is in het klimaatmanagement. “Door te anticiperen kan de plant zelf zijn balans vinden. Dit is veel beter dan constant bijsturen of corrigeren, waardoor voortdurend een onbalans ontstaat.”
Op de vraag hoe ze voor haar studenten Het Nieuwe Telen gaat inzetten in de teeltvakken, antwoordt Deniece: “Het lijkt mij zeer interessant voor de glastuinbouw-studenten om te leren werken met HNT en wat hierbij komt kijken. De implementatie hiervan past bijvoorbeeld binnen de thema’s klimaatregeling en duurzame teelt.”

Handvatten
De docente ziet dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor het telen van gewassen in de glastuinbouw. “Doordat je meer rekening houdt met plantenfysiologische en natuurkundige processen, zorg je voor een grotere plantweerbaarheid en een gelijkmatige en efficiënte productie. Ook kan je producten telen die in het Nederlandse klimaat moeilijk te telen zijn. Dit biedt veel mogelijkheden, ook met oog op de toekomst.”
HNT geeft handvatten voor het maken van een teeltstrategie, passend bij het gewas en bij het bedrijf, zo heeft Deniece ervaren. “Door hierin steeds te zoeken naar de beste omstandigheden voor de plant, kan vervolgens worden gekeken of we nog meer kunnen automatiseren. Dit ‘data gedreven telen’ biedt wereldwijd mogelijkheden voor het optimaal telen van gewassen in kassen en andere teeltruimtes.

Meer nieuws