Marc Zuidgeest: 'Met HNT voorkom je dat je uit de bocht vliegt'

Marc Zuidgeest is mede-eigenaar van Zuidgeest Growers en is verantwoordelijk voor de teelt van puntpaprika’s van het ras Palermo RZ op 7 ha aan de Vogelaer in Honselersdijk. Marc vertelt over zijn ervaringen met Het Nieuwe Telen (HNT).

Getipt door de buurman
“Twee jaar geleden werd ik door mijn buurman geattendeerd op de basiscursus HNT. Ik zag dat wel zitten omdat ik net de teeltverantwoordelijkheid had overgenomen van de oudere generatie. Het ontbrak mij aan ervaring en zocht een manier om mijn eigen teeltstrategie te ontwikkelen."

Groene vingers
"Het belangrijkste wat ik opgepakt heb in de cursus is het strakker sturen op de licht/etmaaltemperatuur verhouding. Binnen ons bedrijf hadden we wel eens discussies over waarom de nachttemperatuur 16°C moet zijn. We kozen dan op basis van ervaring en groene vingers, ik wilde het graag meer kunnen onderbouwen."

Sterk gewas en goede zetting
"Het is moeilijk te zeggen wat HNT ons nu oplevert. Wij zaten al laag in ons energieverbruik, maar toch is er nog eens 2 m3/m2 afgegaan en kwamen we in 2016 uit op 24 m3/m2. Nog belangrijker is het teeltresultaat. Voor ons telt vooral het aantal stuks en de gelijkmatigheid van de productie. Continue zetting is dan belangrijk. Dat is goed gelukt verleden jaar! Al blijft het altijd moeilijk om precies te zeggen waarom het is goed gegaan. Ik ben er echter van overtuigd dat het strakker sturen op de licht/temperatuur verhouding daar een positieve rol in speelt. Ook hebben we het hele jaar door een sterk gewas gezien en dat is in het kader van plantgezondheid een belangrijke plus."

Thermoview
"Wij gaan door met HNT en zien perspectief in nieuwe meetmethoden om de plant en het klimaat te monitoren. Zo verwachten we veel van de thermoview camera van Let’s Grow. Ik ben ervan overtuigd dat ik verder kom met de ontwikkelingen in HNT. Met sturen op feiten en cijfers voorkom je dat je uit de bocht vliegt!”

Ook aan de slag met Het Nieuwe Telen? Lees hier meer over de basisprincipes, cursusmogelijkheden, en weblectures.

Meer nieuws

Zomer in mei

In de 2SaveEnergieKas groeien de paprika’s van het ras Maranello goed. Het gewas staat er volgens de telers goed op. Een goede, niet te hoge...

Lees meer