Marc van Steekelenburg: ‘Investeren doe ik niet op gevoel, maar op feiten’

Over de toepasbaarheid in zijn gewas is hij nog terughoudend, want lelieteler Marc van Steekelenburg van Gentily constateert dat de nadruk in de basiscursus Het Nieuwe Telen meer ligt op glasgroenten dan op snijbloemen. “En een wat koude teelt als lelie is toch weer een totaal ander gewas dan gerbera of chrysant.”

Samen met Mike Groenewegen is Marc van Steekelenburg eigenaar van leliekwekerij Gentily in ’s-Gravenzande, in 2013 ontstaan door bundeling van de twee familiebedrijven. Verhalen van andere telers over de toegevoegde waarde, waren aanleiding voor Marc om de basiscursus Het Nieuwe Telen te gaan volgen. Hij zit nu weer regelmatig in het ‘klaslokaal’, met belangstelling luisterend naar de ervaringen van collega’s in andere gewassen en teeltsegmenten.

“In de praktijk pas ik nog weinig toe, want veel aspecten van Het Nieuwe Telen vind ik lastig in lelie. De angst voor slappe bloemen is groot, dat is uiteraard ondergeschikt aan een eventuele energiebesparing”, benadrukt Marc.

Plantkunde
“Je probeert sowieso weleens wat aan te passen op gebied van kasklimaat en het is altijd zinvol om de toepassingen van anderen te spiegelen op je eigen bedrijf. Daar komt bij dat het bijspijkeren van mijn kennis en inzicht op gebied van plantkunde ook welkom is.”

Met zijn teeltadviseur, die eveneens de basiscursus van Het Nieuwe Telen heeft gevolgd, heeft hij geconcludeerd dat bij Gentily nu ook al wordt geprobeerd om het uiterste uit het gewas te halen, maar dat grote veranderingen tot nu toe, nog niet aan de orde zijn. “Vergeleken met gewassen als chrysant en gerbera gebruiken we in de lelieteelt minder energie. De hele dag het schermdoek voor 80 procent dicht bij koud of slecht weer, resulteert gegarandeerd in slappe lelies is tot nu toe mijn ervaring. Bij zulke klimaataanpassing valt zeker nog wel wat te halen in de lelieteelt.

Ventilatoren
Hij hoopt komende tijd ook een een-op-een gesprek met de docent te krijgen, zodat hij zijn specifieke teeltsituatie en wensen nader kan toelichten. “De nadruk in de lessen ligt vooral op groenten en minder op bloemen. Bovendien ben ik ook al minder bekend met de meerwaarde van Het Nieuwe Telen bij andere snijbloemen.”

De inzet van ventilatoren vindt Marc ook een interessant aandachtspunt. “Het gaat erom dat je weinig temperastuurverschil in je kappen hebt in zomer en winter. Bij ons gaat dat goed met horizontale ventilatoren, maar anderen geven de voorkeur aan verticaal. Maar op gevoel ga ik niet investeren in nieuwe ventilatoren, daar heb ik heldere praktijkervaringen en onderzoeksresultaten voor nodig.”

Ook interesse in de cursus? Kijk hier dan voor meer informatie.

Meer nieuws