Marc van Dijk wil teeltmethode onderbouwen met Het Nieuwe Telen

Marc van Dijk is teeltmanager bij Dijk van Dijk BV. Hoofdproduct van dit bedrijf is hortensia in de hele keten van veredeling, stek productie, halfwas tot eindproduct. Het bedrijf bestaat uit 9 ha glas en 7 ha containerveld.

Derde generatie teler
Van Dijk doet mee aan de basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT) in groep 66. Het vak heeft hij geleerd van zijn vader die de kennis weer van zijn vader heeft overgenomen. "In de cursus hoop ik te leren of de teelt misschien anders kan of op zijn minst om te horen of de huidige teeltwijze onderbouwd kan worden met de basisprincipes van HNT", aldus Van Dijk.

Plant centraal
"Een eyeopener tijdens de cursus is dat bij de aanpak van HNT de plant centraal staat en dat een lager  energieverbruik een logisch gevolg is. Vernieuwend is ook de benadering met plantbalansen en kasbalansen. Juist deze balansbenadering heeft de onderbouwing geleverd voor maatregelen die bij Dijk van Dijk al langer gewoon waren: ventileren boven het gesloten scherm en het stimuleren van gewasverdamping met nivolatoren."

Kouval
"Kenmerkend voor de hortensiateelt bij Dijk van Dijk is het werken met kouval en negatieve DIF. Dat is een puur plantfysiologisch verhaal om de plantvorm te beheersen wat niet voort komt uit de basisprincipes van HNT. Wij moeten dus juist voor zonsopgang het scherm openen en het 'schrik effect' van de uitstraling benutten."

Naar weerbaar telen
Van Dijk is zeer tevreden over de basiscursus van HNT en in het bijzonder over de docent in zijn groep, Jan Voogt. Met veel geduld legt hij alles uit net zo lang tot je het begrijpt. Voor een vervolg op de cursus gaat de teeltmanager zich oriënteren op het onderwerp weerbaar telen. LTO Glaskracht Nederland gaat juist in het nieuwe seizoen de organisatie van de cursussen HNT en weerbaar telen integreren.

Lees hier meer over Het Nieuwe Telen en de cursus HNT.

Meer nieuws