Maikel van den Berg: 'Het jeukt om het scherm te openen'

Maikel van den Berg maakt net als vorig jaar deel uit van de groep telers die de paprikaproef in het Delphy Improvement Centre begeleiden. Nieuw dit jaar is dat de proef wordt vergeleken met de naastgelegen vestiging van Quality Peppers, het bedrijf waar Maikel mede-eigenaar van is. Deze vestiging is 5,5 ha groot en uitgerust met twee beweegbare schermen. Zowel bij Quality Peppers als in de proef is 1 december gestart met het gele paprika ras Allrounder.

Belangrijkste doel van Van den Berg in de eerste drie maanden van de teelt is het neerzetten van een gewas dat geschikt is om goed te produceren in de zomer. Zijn ervaring is dat het belangrijk is om in de ochtenduren het gewas met een warme buis te stimuleren om extra te verdampen. "In de middag mag de buis wegzakken en ik probeer daarom de schermen al te sluiten voordat er warmtevraag ontstaat aan het einde van de dag", aldus Van den Berg. "In de proef wordt een andere strategie gehanteerd: de hele dag geen minimum buis, maar wel verticale luchtbeweging met nivolatoren bij gesloten scherm."

Nieuw gronddoek
Op het eigen bedrijf van Van den Berg is dit jaar een plastic gronddoek gelegd om verdamping van vocht uit de bodem tegen te gaan. De effecten zijn  deze winter al direct zichtbaar! Van den Berg: "De RV was veel lager dan ik gewend was en ik heb minder energie nodig om het gewas te laten verdampen. Ondanks een koudere winter dan verleden jaar is het energieverbruik in 2017 tot nu toe 1 m3/m2 lager dit jaar."

Veel aandacht voor plantbalans
"De resultaten in de proef in 2016 waren uitstekend, alleen was aan het einde van de teelt het vruchtgewicht laag door een te hoge plantbelasting." Dat is ook in de praktijk een belangrijk aandachtspunt en daarom staat bij Van den Berg net als in de proef alles in het teken van het handhaven van de plantbelasting. "Belangrijkste instrument is het nastreven van een strakke, steile licht/temperatuur verhouding. Bij veel licht mag het warm worden, op een donkere dag moet het etmaal laag blijven. Indien nodig wordt gedund als een zetsel te groot wordt ten opzichte van de planning."

Jeuk om het scherm te openen
Dit jaar wordt zowel bij Van den Berg als in de proef gebruikgemaakt van de thermoview camera. Het verbaast de teler hoe groot het effect van zonlicht is op het gewas. "Als er geen zon is, gebeurt er echt heel weinig in de plant." Waarom dan nog een buis inzetten vraagt hij zicht af. Van den Berg is razend benieuwd of de verschillen zichtbaar worden tussen zijn gewas en de proef. "Het jeukt ’s morgens om het scherm te openen en een buis in te zetten, maar helpt dat echt?"

Tips: Kijk eens naar het effect van open of gesloten scherm in de uitstralingsmonitor en naar weblecture 11 over de licht/temperatuur balans.

Lees meer over dit onderzoek via onderstaande link.

Meer nieuws