Luchtafvoer Ventilationjets met schermkier in het middenpad

Peter van Weel (Wageningen UR Glastuinbouw)

Op een gerberabedrijf zijn recent de laatste twee van de vier afdelingen uitgerust met Ventilationjets met kokers. Omdat het hele bedrijf nu voorzien is van buitenlucht toevoer deed zich de vraag voor of er geen voorzieningen getroffen moesten worden om de vochtige kaslucht gericht af te voeren. Dit om te voorkomen dat deze weer boven het doek terechtkomt en daarmee het drogend effect vermindert. Maar ook om te voorkomen dat er zoveel tegendruk wordt opgebouwd dat de ventilatoren minder lucht gaan toevoeren.

Na het overwegen van enige opties is voor een voorziening gekozen waarbij de lucht verdwijnt via een kier in de schermen die alleen boven het middenpad wordt gemaakt. Op die wijze wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke luchtstroming door het afschot in het doek; warme lucht wil naar het hoogste punt onder het doek en dat is boven het middenpad. Bij het gebruik van Ventilationjets wordt vrijwel standaard ruim gelucht boven het scherm zodat de vochtige lucht lokaal naar buiten kan. Omdat de beide doeken tegen elkaar inlopen is de kier lichtdicht, omdat ze niet boven elkaar zitten.

De in deze tekening aangegeven verticale schotten verhinderen het boven het doek stromen van de vochtige kaslucht. In werkelijkheid zitten deze schotten nu niet net naast de kier in het doek, maar 10 meter verder. Het is beter om ze te verplaatsen.

Beide doeken gesloten
Op een avond begin mei waarop beide doeken gesloten waren en het licht uit was, is de kasruimte aan de linkerzijde van het rolscherm volledig gevuld met rook. Vervolgens is gekeken waar deze rook bleef. Daaruit bleek dat de rook de weg volgde die via de lila pijlen in de tekening zijn aangegeven, precies zoals gepland. Daarnaast ging een deel van de rook door het schermpakket heen omdat dit nooit helemaal luchtdicht is, tenzij een folie wordt toegepast. Er kon geen luchtbeweging worden gevonden die door de kier omlaag kwam. Van kouval is dus geen sprake. Daarmee is een goedkope en goed werkende oplossing gevonden voor het afvoeren van een flink deel van de vochtige kaslucht. Hierdoor zuigen de Ventilationjets nog drogere lucht aan en ervaren ze minder tegendruk, waardoor het debiet aan toegevoerde droge lucht omhoog gaat bij gelijkblijvende stroomkosten. 

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer