Lichtverlies bij tussenbelichting komkommers

De hoeveelheid gewas blijkt van grote invloed op het lichtverlies naar boven en onderen als tussenbelichting wordt toegepast. Bij metingen in het najaar op twee komkommerbedrijven met hogedraadteelt was het totale lichtverlies naar het dek en de vloer op beide bedrijven respectievelijk 4 en 19%.

Dit kwam grotendeels door verschillen in bladhoeveelheid op het moment van de meting en mogelijk ook door de oriëntatie van de tussenbelichting. Op het komkommerbedrijf met veel lichtverlies was het gewas erg open in vergelijking met het andere bedrijf. In combinatie met de verticale belichtingsmodules, waarbij over een grotere gewaslengte wordt belicht, gaat afhankelijk van de positie makkelijker licht naar onder en boven verloren. De hoeveelheid gewas had ook invloed op de hoeveelheid PAR-licht dat midden in het pad werd gemeten. Op de twee bedrijven was dat respectievelijk 17% en 34%. Dit licht is echter niet voor het gewas verloren, want dit licht wordt grotendeels door de komkommerplanten aan de andere kant van het pad opgevangen.

De gemeten onderschepping van het zonlicht door de planten was op beide bedrijven respectievelijk 96 en 87%. Dat betekent dat op het eerste bedrijf maar 4% van het zonlicht niet door het gewas wordt opgevangen. Aan de ene kant is het positief dat er veel licht wordt opgevangen, maar de onderste gewaslaag krijgt daardoor nauwelijks licht en is mogelijk niet efficiënt.

Op het komkommerbedrijf met verticale tussenbelichting kon de productie worden vergeleken met het onbelichte gedeelte in de kas. 1% meer PAR-licht afkomstig van de tussenbelichting leidde over het hele jaar genomen tot 0.8% meer productie. Dat is een prima resultaat. Door verdere optimalisering via ondermeer de stengeldichtheid en vruchtsnoei moet het mogelijk zijn om de lichtefficiëntie nog verder te verhogen.

Dit project is een onderdeel van het Monitoringsprogramma en wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws