'Lichter groen blad bij meer licht'

Filip van Noort van WUR Glastuinbouw over de potplanten in de Daglichtkas

"In week 13 is in de Daglichtkas in Bleiswijk  een proef gestart op 500 m2 met behandelingen met verschillende lichtniveaus.  De onderzoekers streven naar  lichtniveaus  van 10 mol, 7,5 mol en 4 mol. Er zijn kooien gemaakt waarmee 30 en 60 % van het licht weggenomen wordt. De proef wordt uitgevoerd met diverse potplanten; het hoofdproduct is Spathiphyllum; andere planten zijn Ficus lyrata Bambino, Nephrolepis, Asplenium, Calathea, Dieffenbachia, Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium en twee Bromeliasoorten (Guzmania en Vriesea) . Van elk soort wordt onderzocht hoe de plant presteert bij de drie lichtniveaus.

De proef is 9 weken geleden gestart met jonge planten. De gewassen groeien  goed en we zien dat er verschillen zijn tussen de behandelingen. Dat betreft vooral de gewaskleur; naarmate de planten meer licht krijgen, is het blad lichter groen, of wat roder in het geval van Vriesea. In week 18 en week 23 zijn kwekers die plantmateriaal hebben geleverd, naar de proef komen kijken.

De opmerkingen over de gewassen verschillen erg per gewas. De spathiphyllum wordt normaal rond de 3-4 mol geteeld en zelfs bij het hoogste lichtniveau ontstaan nog geen verbranding, maar de bladkleur is wel te licht. Dit komt gedeeltelijk door te weinig voeding, de EC is 5 weken geleden al verhoogd, maar waarschijnlijk moet de EC-gift nog hoger worden, omdat de planten erg snel groeien onder deze omstandigheden.

Ook de orchideeën doen het erg goed, hoewel voor één cambria-type het hoogste lichtniveau ook een erg licht bladkleur oplevert. De Oncidium, Dendrobium en het andere Cambria-type doen het wel erg goed bij het hoogste lichtniveau; datzelfde geldt voor de Ficus, Dieffenbachia en de Calathea en verassend genoeg ook de Nephrolepis. Voor Asplenium, Bromelia is het lichtniveau echt te hoog; de plant groeit wel hard, maar het blad wordt te licht; misschien dat een lichte opkweek, met daarna een donkerder afkweek hiervoor een oplossing kan zijn."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws