Leen Weerheim: ‘Draadloos meetsysteem geeft veel informatie en inzicht’

Bas Visser (Agrisensys)

Sinds een jaar maakt Royal Flowers gebruik van het AgriSensys draadloos meetsysteem. wat zijn zijn ervaringen hiermee? Leen Weerheim vertelt hierover.

Tot oktober heeft dit systeem op de eerste helft van de tuin gehangen, zodat we inzicht konden krijgen in de verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid. Door het meten met meerdere sensoren konden we goed monitoren of het klimaat en de klimaatgelijkheid voldoende waren in deze afdeling.  Uiteraard is een gezond gewas het belangrijkste uitgangspunt en de uitdaging daarbij is om zo min mogelijk energie daarbij te gebruiken. Investeringen hebben we juist niet gedaan om het klimaat te optimaliseren. Onze doelstelling was om met de huidige techniek in de kas verder te optimaliseren.

Klimaat is anders in ander deel van de kas
Sinds twee maanden hebben we het systeem in een ander deel van de kas hangen. Het blijkt dat het klimaat hier toch anders reageert dan in de eerste afdeling. we kunnen nu snellere stappen zette, door de ervaringen die we hebben opgedaan met dit systeem. Doordat het een monitoring systeem is, moet je wel in staat zijn om de regelingen in de klimaatcomputer in samenhang met de sensoren te zien. Dat kostte  in het begin wel wat tijd.

Continue monitoring loont. De verschillen in jaargetijden en de fasen van het gewas in de kas kunnen nog steeds verstorend zijn, waardoor bijgesteld moet worden. We hebben met dit systeem nieuwe inzichten gekregen en bovendien zien we interessante verbanden tussen actie (van regeling) en reactie (van klimaat).

Meer nieuws