LED: sleutel naar energiezuinig en kwaliteit in roos

Arie de Gelder (Wageningen UR Glastuinbouw)

Het onderzoek ‘LED: sleutel in roos naar energiezuinig telen zonder lichtuitstoot’ is gestart. De LED belichting is inmiddels geïnstalleerd en het gewas staat er prima voor.

Rozen worden met hoge lichtintensiteit SON-T assimilatie belichting geteeld. Daarbij ontstaat een warmte overschot en veel lichtemissie. Gebruik van LED in plaats van SON-T heeft effect op de warmtebalans van gewas en kas. LED geeft in verhouding tot SON-T meer PAR licht en minder warmte, die daarbij niet als stralingswarmte maar meer als convectieve warmte in de kas komt. De LED’s leveren bij een gelijke lichtintensiteit een besparing op van ca. 25 % op elektriciteit.

Geen lichtemissie
In het onderzoek dat in samenwerking tussen Wageningen UR, Delphy en Philips is gestart bij het Improvement Centre, wordt de assimilatiebelichting volledig met LED gedaan. Teelt technisch is het uitgangspunt dat de productiecapaciteit en stuurbaarheid van de kwaliteit behouden blijft of zelfs verbetert. Dit onderzoek wil aantonen dat rozen onder volledige LED belichting kunnen worden geteeld, waarbij geen lichtemissie meer ontstaat. Daarbij wordt verwacht dat de kwaliteit van de rozen verbetert door de combinatie van LED en verwarming en koeling middels OPAC’s.

Van het vervangen van SON-T door LED licht wordt verwacht dat er een groot aantal veranderingen in de ontwikkeling van de plant kunnen optreden. Het integrale effect hiervan op de teelt wordt bekeken. Inmiddels is bij een bestaand gewas de SON-T belichting vervangen door LED belichting en het gewas staat er prima voor. Voor de begeleiding van deze proef komen we wekelijks op vrijdagmiddag bijeen en eens per zes weken willen we met een iets grotere groep telers vanuit de gewascoöperatie roos kijken naar de ontwikkeling over een langere periode.

Dit onderzoek is tot stand gekomen door de gewascoöperatie roos en de bijdrage vanuit het programma Kas als Energiebron. Dit is het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland en mede gefinancierd door de Stichting Programmafonds Glastuinbouw. De LED toplighting armaturen en installatie is mogelijk gemaakt door de deelname van Philips.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer