Kritische noten en nieuwe inzichten klimaatneutraal

Op donderdag 4 juli hebben telers in Bleiswijk tijdens een bijeenkomst bij Plantise gediscussieerd over het klimaatakkoord en de ambitie van de sector om in 2040 klimaatneutraal te kunnen telen. Tijdens de bijeenkomst van Kas als Energiebron met Aat Dijkshoorn werden kritische vragen gesteld over de plannen.

Nuchter is de constatering dat we in 2019 niet kunnen voorzien hoe het bedrijf en de sector er precies gaan uitzien in 2040. Toch zijn er al nuttige stappen te zetten zoals inzet op energiebesparing, verdieping van de teeltkennis via HNT en meedoen met de warmtecoöperaties of energieclusters.

Voor veel aanwezigen was het inzicht in de kostprijzen van een aantal opties en met name de kansen voor aquathermie verrassend. Duidelijk werd dat de invulling per teelt en regio fors kan verschillen. Ook is helder dat voor belichtende bedrijven de WKK nog lange tijd belangrijk zal blijven. Cruciaal is de beschikbaarheid van externe CO2.

Voor wie de bijeenkomst gemist heeft, is er nog de kans om zich aan te melden voor drie bijeenkomsten in Oostland over een fossielvrije, rendabele glastuinbouw:

Dinsdag 9 juli:

Koppert Biological Systems: Veilingweg 14, 2651 BE Berkel en Rodenrijs

Donderdag 11 juli:

Harry Wubben Flowers: Langelandseweg 57, 2631 PS Nootdorp

Dinsdag 16 juli:

Kwekerij Zuidplas BV: Van Hasseltweg 24, 2751 GZ Moerkapelle

De bijeenkomsten zijn van 15.30 tot 17.00 uur en voor iedereen toegankelijk na aanmelding. Inloop vanaf 15.15 uur.

AANMELDEN
Aanmelden kan via het aanmeldformulier tot de dag vóór de desbetreffende bijeenkomst, 17.00 uur. Er is op de locaties beperkt ruimte, dus meld u snel aan!

Informatie bij Aat Dijkshoorn, 06 81 613 617 

Meer nieuws