Komkommers in de Winterlichtkas

De komkommers in de winterlichtkas bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in Bleiswijk groeien lekker weg. Deze kas is zodanig geoptimaliseerd dat in de winterperiode van oktober tot en met maart minimaal 10% meer licht in de kas voor het gewas beschikbaar komt ten opzichte van een goede referentiekas.

De lichtwinst in deze kas wordt bereikt door een samenspel van vele elementen. Allereerst is het voor het winterlicht belangrijk dat de kas een oost-west nok- en padrichting heeft. Het diffuse glas is met een hemisferische transmissie van meer dan 90% van topkwaliteit. Veruit het grootste deel van de totale lichtwinst is te danken aan het glas. Ook het schermmateriaal en de schermpositie in de kas zijn aangepast. Met een beter basismateriaal is de hemisferische transmissie van het schermdoek met 3% verbeterd.

Daarnaast kan het directe licht door het in W-vorm plaatsen van het scherm onder een gunstiger hoek op het schermdoek vallen, waardoor meer licht door het doek gaat en minder gereflecteerd wordt. Reflectie van licht is ook van belang bij de constructiedelen die in de kas noodzakelijk zijn. Waar de referentiekas alleen een gecoate onderbouw heeft, is in de Winterlichtkas alles tot en met het laatste roetje wit gecoat met een verbeterde extra hoog reflecterende coating die 87% van het opvallend licht reflecteert. Door al deze maatregelen blijkt is het mogelijk de transmissie van deze kas met kappen van 5.60 m en 11.2 m tralie met 10.5% te verbeteren ten opzichte van de referentie die 4 m kappen op een 8 m tralie kent. Nu de kas gerealiseerd is testen we of deze lichtwinst ook is om te zetten in extra productie.

Gewasontwikkeling
De hogedraadkomkommers zijn van het ras Hi-Jack. Gestart is op 28 december in een plantdichtheid van 1.67 planten/m2 bij een padbreedtes van 1.8 m. Door toppen is de stengeldichtheid op 26 januari verdubbeld naar 3.34 stengels per m2. De oogst is per 7 februari op gang gekomen. Het is nog te vroeg om iets over de productie te zeggen. Om een te vol gewas te voorkomen, is er in week 7 een klein blaadje uit de kop verwijderd.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws