Ed van Paassen: 'Meer inzicht niet makkelijker, kwaliteit wel beter'

Ed van Paassen teelt op 2,5 ha chrysanten van het ras Bacardi in een moderne kas uit 2008 met 95 µmol licht. De elektra voor de belichting wordt opgewekt in de eigen WK met rookgasreiniger. Ed heeft in 2015 en 2016 zowel de basiscursus als de vervolgcursus Het Nieuwe Telen (HNT) gevolgd. Hij vertelt over zijn ervaringen.

"Door wat ik gelezen en gehoord heb over Het Nieuwe Telen ben ik getriggerd, de klimaatregeling vanuit de natuurkundige redenatie benaderen spreekt mij aan. Ik ben aan de cursus begonnen om meer inzicht te krijgen in het klimaat. Ik herken in de cursus veel van wat ik eigenlijk al vroeger op school geleerd heb, geen tuinbouwopleiding overigens. Sommige aspecten paste ik al toe, maar de theoretische onderbouwing helpt mij nog verder.

Door het absoluut vocht (AV) te betrekken in de klimaatregeling kan ik beter de verdamping van het gewas in de hand houden. Ik durf de minimum bovenbuis daarbij nog niet volledig los te laten, maar dat heeft ook te maken met de CO2 en elektra voorziening. Ik gebruik het scherm en de ventilatie veel meer en bewuster en ben kritischer geworden ten aanzien van schermkieren.

Ik merk dat deze nieuwe aanpak positief is voor de kwaliteit en de groei van de chrysanten: ik constateer een betere blad- en bloemkwaliteit en uniformere bloei. Kortom: een constanter resultaat. Het telen is niet altijd makkelijker geworden, want je moet ook oude gewoonten los laten. Het meest opvallende rond de ontwikkelingen bij HNT vind ik dat nog zoveel te verbeteren valt met de bestaande installaties. De cursus heb ik gevolgd met een groep chrysantentelers, met open uitwisseling van ideeën en ervaringen. Dat werkt heel inspirerend."

Bekijk weblectures 1 en 7 om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Ook interesse in het volgen van een cursus HNT? Kijk dan hier.

Meer nieuws