Keuze voor optimale licht, valt telers soms nog zwaar

Het maximale aantal deelnemers aan het LichtEvent 2020 in Bleiswijk bereikt. Dat zegt alles over de interesse voor belichting, met een hoofdrol voor LED, maar ook over de hoeveelheid vragen die nog leven bij ondernemers. De antwoorden moeten komen uit onderzoek en praktijkervaringen. Het LichtEvent op woensdag 12 februari leverde daar een belangrijke en door de deelnemers zeer gewaardeerde bijdrage aan.

Welk spectrum is het beste voor mijn gewas? Heeft tussenbelichting zin? Hoe moet ik telen met LED-belichting? Heeft lichtspectrum invloed op de biologie? Het LichtEvent werd op voorhand gepresenteerd als dé ideale gelegenheid om kennis op te doen van de laatste ontwikkelingen, inzichten en onderzoeken rondom (LED)belichting. Die belofte werd waargemaakt, terwijl ook de mogelijkheid om te discussiëren over de mogelijkheden en onmogelijkheden, de opgedane kennis en nieuwe onderzoeksgebieden ten volle werd benut. De keuze voor de optimale belichtingsstrategie is voor veel ondernemers nog lastig, maar dankzij het specifieke evenement ongetwijfeld wel wat lichter.

Aansprekende rondleidingen
Workshops en rondleidingen vormden de inhoudelijke basis van het LichtEvent, georganiseerd door Kas als Energiebron en Glastuinbouw Nederland in samenwerking met Wageningen University & Research, Delphy en het ministerie van LNV.
Bij Delphy Improvement Centre werden meerdere projecten gedemonstreerd waarbij de toepassing van LED en de invloed van de samenstelling van het licht wordt getoetst in paprika, chrysant, aardbei, aubergine en lelie. De rondleiding bij WUR Glastuinbouw voerde langs proeven met LED-belichting in alstroemeria, houtig kleinfruit en hoge draad komkommerteelt in de WinterlichtKas. Veel belangstelling was er tevens voor het IDC-LED en de Kas2030 waar aardbei, freesia, potanthurium en gerbera onder full LED worden geteeld.

Workshopmenu
Zo specifiek als belichtingsstrategieën zijn, zo veelzijdig was ook het aanbod van onderwerpen in de workshops. Daarin konden de deelnemers hun eigen ‘menu’ samenstellen, met keuze uit onder andere: tussenbelichting, huidmondjesopening, assimilatenbalans, lichtspectrum voor snijbloemen, optimale lichtverdeling, verandering van energie- en vochtbalans, zonlichtbenutting en de relatie tussen LED-licht en plantweerbaarheid. Specifieke presentaties over LED-licht in de teelt van aardbei en alstroemeria completeerden het aanbod.
De meerwaarde van een bijeenkomst die geheel in het teken stond van licht werd treffend verwoord door aardbeienteler Jan Robben van Flevo Berry. “Bij de LED-proef in aardbei zien we dat belichting niet eenvoudig is. Het ene jaar zijn de resultaten beter dan het andere jaar. Duidelijk is dat veel facetten meespelen. Dat verdient zeker extra aandacht.”

Meer nieuws