Kas als Energiebron gaat door en wordt geïntensiveerd

De glastuinbouwsector en de overheid gaan met volle inzet door met Kas als Energiebron. In 2017 is de aanpak en voortgang geëvalueerd. De conclusies zijn helder: De energietransitie ligt goed op koers en voortzetting van het programma is noodzakelijk voor het oplossen van de kennis- en innovatieopgaven voor een rendabele energietransitie en het verder aanjagen van de implementatie van kennis en technieken. In de gewijzigde Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020 hebben het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en LTO Glaskracht Nederland de vervolgafspraken over de financiering en de aanpak voor de periode 2018-2020 nu officieel vastgelegd.

Lees hier en hier over eerdere berichtgeving over de evaluatie van Kas als Energiebron in 2017.

Aanpak programma Kas als Energiebron 2018-2020
In de gewijzigde meerjarenafspraak is de CO2-emissieruimte aangescherpt van 6,2 naar 4,6 Mton in 2020 door een technische correctie voor de vermindering van WKK-netlevering en krimp van het glastuinbouwareaal. De transitieaanpak gericht op innovatie-ontwikkeling, koplopers én uitrol naar een grotere groep bedrijven, met als doel het mogelijk maken en realiseren van CO2-reductie via energiebesparing en toepassing van duurzame energie, wordt voortgezet. Inhoudelijke speerpunten zijn het verder ontwikkelen en uitrollen van Het Nieuwe Telen, kennisontwikkeling, professionalisering en standaardisering in de aardwarmteketen en acties voor externe CO2 en lokale bio-energieopties. Nieuwe accenten zijn het versterken van de samenwerking met regionale partijen en samenwerking met en facilitering van het groene onderwijs.

Het ontwikkelen van innovatiedoorbraken wordt gericht op het verminderen van de winterpiek in het gasgebruik, nieuwe kasdek- en schermmaterialen en smart materials, passende LED-spectra voor energiezuinige belichting en (bijna) klimaatneutrale totaalconcepten. Hierdoor kan Nederland koploper blijven in klimaat- en teelttechniek glastuinbouw en kunnen de toeleverende bedrijven hun (internationale) positie versterken.

Financiële afspraken voor 2018 t/m 2020 voor huidige opgave
LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van LNV hebben de jaarlijkse gezamenlijke basisfinanciering van bijna € 4 miljoen voor kennis & ontwikkeling en vanuit LNV aanvullend € 1 miljoen voor proof of principle projecten en € 10 miljoen voor de subsidieregelingen EG en MEI vastgelegd.

Intensivering door klimaatenveloppes 2018 en 2019
Doorgaan is essentieel, maar om uiteindelijk klimaatneutraal te produceren, dus zonder de inzet van fossiele energie, is intensivering van de aanpak nodig. De succesvolle aanpak van de afgelopen 15 jaar is daarbij de basis geweest voor de intensivering vanuit de zogeheten klimaatenvelop van het kabinet. Dit betreft € 23 miljoen in 2018 en € 10 miljoen voor 2019. Voor versnelling van de CO2-reductie worden enkele proof of principles voor (bijna) klimaatneutrale integrale concepten op voldoende schaalgrootte getest en beproefd, vier fossiel loze demonstraties ingericht, budget voor de EHG regeling opgehoogd voor de introductie van tweede energieschermen (belangrijk voor Het Nieuwe Telen) en een intensieve kennisuitwisselingscampagne met roadshow uitgevoerd.

Ook voor vervolgafspraken in het klimaatakkoord tot en met 2030 ligt de huidige aanpak ten grondslag. Meer over de stand van zaken rond het klimaatakkoord leest u in het recente bericht van LTO Glaskracht Nederland.

Bekijk hier de kamerbrief.

Meer nieuws