Kachel uit of Het Nieuwe Telen?

Regelmatig duiken verhalen op uit de praktijk waarbij telers over de grens zijn gegaan bij het besparen op energie. Met name als er schimmelziekten in het gewas of in het product zijn opgetreden. Voor mij zijn dat voorbeelden waarbij NIET Het Nieuwe Telen (HNT) is toegepast. Immers in de definitie van HNT gaan we uit van 'optimaal telen' en problemen met schimmelziekten zijn niet optimaal.

Misschien flauw, maar het is wel de kern. In HNT richten we ons niet op minimaal energiegebruik maar op dat wat het beste is voor de plant en het gewas. De ervaring heeft geleerd dat de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-meer-weten>speerpunten van HNT samen gaan met een lager energiegebruik. Vooral het intensiever schermen (eerder dicht, later open) en selectief gebruik van minimum buis is goed voor het gewas en de portemonnee.

Echter, de bekende spelregels moeten wel nageleefd worden! Vrij water op het gewas, een dood klimaat en gewasdelen die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt moeten altijd vermeden worden. Vooral met het gebruik van een vast of beweegbaar foliescherm dat geen vocht doorlaat is de grens van het toelaatbare snel bereikt. Juist omdat folie niet vocht doorlatend is wordt al snel met kieren gewerkt. Het is bekend dat klimaat ongelijkheid dan toeneemt dus risico’s voor natslaan nemen ook toe.

In de vakpers kunnen we steeds vaker lezen van ervaringen in de praktijk waar bij toepassing van HNT goede teeltresultaten samen gingen met lage energiegebruiken. Het is dan verleidelijk om ook te experimenteren met lage energie inzet. Immers, bij de collega lukt het toch ook? In plaats van kopiëren is het echter veel beter om je eigen situatie beter in kaart te brengen en te investeren in de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-eenvoudig-aan-de-slag>kennis van Het Nieuwe Telen!  

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer