Joost Haenen wint Klimaatgelijkheidscheck

Kas als Energiebron bood vrijdag 14 augustus aan Joost Haenen, teeltmanager bij cherrytomatenkwekerij Westburg BV uit Grubbenvorst, een klimaatgelijkheidscheck aan. Haenen won de check omdat hij de 100ste aanmelder was voor de digitale nieuwsbrief van de vernieuwde website van Kas als Energiebron.

“Wij willen de klimaatgelijkheidsmeting gaan inzetten in een kas van 6,5 ha met veel temperatuurverschillen. We willen vat krijgen op de oorzaken van die ongelijkheid”, aldus Joost Haenen. “Met aanpassingen hopen wij een gelijker klimaat te krijgen met een uniformer gewas.  In een gelijker klimaat kan veiliger geteeld worden bij hogere RV met lager energieverbruik. Hierdoor is er minder kans op trek in de kas of risico op condensatie in het gewas en op teeltproblemen.”

Climeco Engineering, adviesbureau voor installatietechniek in de glastuinbouw en champignonteelt, levert de draadloze sensoren waarmee de gelijkheid van de temperatuur en vocht wordt bepaald. Rob Wientjens, directeur-eigenaar van Climeco Engineering: “Tijdens de check wordt met deze sensoren het klimaat in een afdeling van het bedrijf een maand lang 24 uur per dag gemonitord. Op basis van deze metingen adviseren wij hoe de gelijkheid te verbeteren.”

Vernieuwde website
Kas als Energiebron lanceerde mei dit jaar een geheel vernieuwde website; een toegankelijk kennisplatform voor telers met informatie, onderzoekskennis en praktijkervaringen rondom energie besparen in de glastuinbouw én duurzame energiebronnen. Van Het Nieuwe Telen tot aardwarmte, van licht tot bio-energie, van WKK tot CO2.

Op de foto v.l.n.r.: Aat Dijkshoorn (LTO Glaskracht Nederland), Joost Haenen (Westburg BV), en Rob Wientjens (Climeco Engineering)

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer