Jeffrey van den Akker: 'Kleine winstpunten pakken met Het Nieuwe Telen'

Jeffrey van den Akker is bedrijfsleider bij Schenkeveld tomaten op vestiging II aan de Veenakkerweg in Den Hoorn. Deze vestiging heeft 10 ha tomaat waarvan 2/3 belicht en 1/3 onbelicht. Jeffrey en zijn drie collega’s doen momenteel mee aan de cursus Het Nieuwe Telen (HNT). Er is een groep gevormd met 12 teeltmanagers van De Kabel Groep, tomatentelers die allen lid zijn van de telersvereniging Prominent. Jeffrey vertelt over zijn ervaringen in de cursus.

"Schenkeveld tomaten staat altijd open voor nieuwe ervaringen. Dat is ook de reden voor ons om mee te doen aan de cursus. Daarnaast willen wij gewoon het meeste rendement uit de plant halen. Met de kennis uit de cursus hopen we nog energiezuiniger te kunnen telen en beter in staat te zijn om vocht af te voeren uit de kas. De toepassing van HNT is in een belichte teelt wel lastiger dan in een onbelichte teelt, omdat je veel warmte en vocht moet afvoeren."

"We hebben nu vier bijeenkomsten gehad en zijn halverwege de cursus. Wij hebben al een paar punten opgepakt. Zo sluiten we eerder het schermdoek aan het einde van de dag om de koppen warm te houden. Hiervoor maken we nog meer gebruik van de pyrgeometer dan voorheen. Ook ventileren we eerder met de windzijde en daarvan heb ik al gemerkt dat het kasklimaat gelijker wordt. Het volgen van het absoluut vocht deden wij al, maar het uitrekenen van de vochtafvoer met formules gaat mij nog te ver. Wel gaan we bewuster om met het inzetten van een schermkier die we zo klein mogelijk houden door eerst te ventileren boven het gesloten doek."

"Wij gaan niet zover dat we de hele teeltstrategie omgooien. We blijven vooral kijken naar de plant en hebben daarbij soms een koude voornacht of ochtenddip nodig om de plant in balans te houden. Sturen met een lage plantbelasting gaat ons nog te ver."

Meer nieuws