Je bent nooit te oud om te vernieuwen

Tijdens de studiedag HNT op donderdag 15 december heeft komkommerteler Han van der Helm uit Nootdorp samen met Ton Habraken van Svensson verteld over zijn ervaringen met dubbele energieschermen. Han heeft in 2016 zijn energieverbruik terug gebracht van 36,5 naar 32 m3/m2 . Over zowel de productie als de plantgezondheid was Han zeer tevreden.

Joke en Han van der Helm telen komkommers op 2 ha in Nootdorp. Zij zijn gewend 3 teelten te planten van half december tot 1 november.  In hun 20 jarige oude kas hebben zij eerst 10 jaar met een enkel beweegbaar scherm geteeld en daarna 10 jaar gecombineerd met een tweede beweegbare installatie met folie. Doordat het geperforeerde folie slecht doorlaatbaar was voor vocht en al snel tot condensvorming leidde, was het aantal gebruiksuren van het tweede scherm beperkt tot 1.700 uren per jaar. In 2016 met het nieuwe Luxous 1347 FR doek is het aantal gebruiksuren toegenomen tot 2.700.

De ervaringen in 2016 bij van der Helm zijn: lagere vochtigheden bij de start van de teelt, veel meer gebruiksmogelijkheden in het voorjaar, geen plensbuien meer bij het openen van het scherm, geen kieren meer voor vochtafvoer en uiteindelijk een beter teelt resultaat met minder ziekten. De schermen worden ook in de zomer gebruikt bij hoge instraling. De doeken worden dan in een verhouding 80-20% gesloten met als gevolg dat krijten niet nodig is en geteeld kan worden bij hoger RV en CO2 onder licht omstandigheden.

2017
Voor 2017 heeft van der Helm al weer nieuwe stappen in gedachten: upgrading van zijn Priva klimaatcomputer naar Connext plus een meetbox boven het scherm, windzijdig ventileren boven gesloten doek voor extra vochtafvoer en nog meer schermen tegen uitstraling. In de zomer wil hij dat doen met de doeken 80-80% gesloten. Van der Helm: “Je bent nooit te oud om te leren en om te vernieuwen.”

Meer nieuws