Jaco den Bakker: 'Meer licht en beter werk betalen zich uit'

Jaco den Bakker teelt komkommers aan de hoge draad in Brielle in een kas die in 2009 is gebouwd. Voor het tweede jaar op rij begeleidt Jaco samen met collega’s de HD komkommer teelten in de 2SaveEnergykas (2016) en in de Winterlichtkas (2017) in Bleiswijk. Jaco vertelt over de status van het project.

Na een moeizame eerste teelt vanwege een vroege tripsaantasting verloopt de tweede teelt in de Winterlichtkas goed. Wat ons als telers wel opvalt is het andere klimaat in de Winterlichtkas ten opzichte van de 2SaveEnergykas verleden jaar. De 2Save is veel vochtiger, waarschijnlijk door het dubbele kasdek. Met de ontvochtiging installatie in de Winterlichtkas is het klimaat op de computer goed te sturen, maar toch voelt het voor ons anders aan, mogelijk door andere luchtbeweging.

In de proef wordt echt anders geteeld dan dat ik thuis gewend ben. Thuis werk ik nog met een minimum buis en open ramen. Toch gaat de teeltwijze in de proef niet ten koste van productie of kwaliteit. Die zijn beiden uitstekend. Een belangrijke verklaring is de 10% hogere lichtdoorlaat. Juist in de laatste twee maanden waar het licht van buiten niet mee viel, is dat een belangrijk voordeel.

Ik onderschrijf het schermen tegen uitstraling, maar in de praktijk spelen ook andere factoren mee. Thuis ben ik voorzichtiger met het gebruik van schermen, ook omdat vlak aan zee in het najaar de nachten niet snel afkoelen. Toch zie ik ook het effect van de uitstraling op mijn planttemperatuur meter, de kop van het gewas koelt flink af in de nacht.

Wat we ook geleerd hebben van de proef, maar wat niets met energie te maken heeft, is de kwaliteit van de arbeid. In de proef wordt het werk altijd op tijd en door ervaren mensen uitgevoerd, wat in de praktijk niet altijd lukt. Ik ben ervan overtuigd dat een uitvoering op tijd en kwalitatief goed zich uitbetaald in een beter resultaat.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws