Jack van Schie: 'Met weinig energie toch goede productie'

Jack van Schie is bedrijfsleider bij Solyco 3 waar op 7 ha belichte tomaten van het ras Merlice worden geteeld. Samen met twee collega’s begeleidt hij wekelijks de proef ‘Totaalconcept duurzame belichte tomatenteelt’ bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk.

Demo met drie vernieuwingen
Van Schie: “Het meest opvallende aan deze proef vind ik dat met zo weinig energie toch snel kan worden geteeld met een productie die zelfs hoger is dan gebruikelijk in de praktijk. Het gewas heeft vaak moeilijk gestaan, maar toch is het resultaat goed. Ook de kwaliteit van de vruchten is prima. In deze proef zijn verschillende nieuwe technieken geïntegreerd:  ontvochtiging met kaswarmteterugwinning, hybride belichting bestaande uit SON-T, top LED en LED tussen het gewas en bovendien een nieuwe manier van telen op water.”

HNT volgen
Solyco volgt de ontwikkelingen rond Het Nieuwe Telen (HNT) op de voet. In de afgelopen jaren zijn de inzichten vanuit HNT geleidelijk geïntegreerd in de teeltstrategie. Bijvoorbeeld bij het gebruik maken van de schermen, het sturen op vocht en de inzet van de minimum buis.

Lees meer over dit ondezoek via onderstaande link.

Meer nieuws