Jac van den Broek: “We besparen 25% op energie”

Jac van den Broek is bedrijfsleider bij komkommerkwekerij Mts. Keijsers in Veldhoven. Hier wordt op 18.000 m2 komkommers geteeld in 3 teelten per jaar. In de winter wordt een vast folie gebruikt onder het beweegbare LS10 scherm doek. Van den Broek volgt voor het tweede jaar de cursus HNT bij Peter Geelen.

“Wij telen al langer onder een vast folie in de winter en waren dus al gewend om te gaan met hoog vocht en weinig gewas verdamping. In de cursus heb ik de theoretische achtergronden weer gehoord en dat zet aan tot nadenken. Wij durven nu nog langer door te gaan met schermen”, vertelt Van den Broek.

“Ook hebben we dit jaar geïnvesteerd in de Air+Energy. Hiermee kunnen we droge buitenlucht doseren via slurven tussen het gewas. Deze buitenlucht wordt in de warmtewisselaar opgewarmd door de kaslucht die naar buiten wordt afgevoerd. Er is geen na-verwarming nodig, door de warmte terugwinning krijgen we de buitenlucht nagenoeg op kasluchttemperatuur. De installatie was helaas pas in maart gereed, dus in de winter hebben we de investering nog niet kunnen gebruiken. Wel werken we sinds maart met zo weinig mogelijk minimum buis. Als het gewas geactiveerd moet worden, doen we dat in eerste instantie met de Air+Energy.”

“Omdat de kas al wat ouder is, hebben we helaas geen ruimte voor een tweede beweegbaar scherm. Wel gaan we volgend jaar het vaste folie langer gebruiken en het beweegbare scherm ligt dan meer uren dicht. Vroeger hadden wij het hoogste energieverbruik van de studiegroep, nu zijn wij het bedrijf met het laagste verbruik. Ik schat dat we 25% hebben bespaard op ons energieverbruik sinds het systeem werkt. Dat dankzij meer bewust wording plus de investering in de Air+Energy.”

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer