Invloed van sturingen op verticaal temperatuur profile bij Gardener’s Pride

Als onderdeel van het monitoringsproject van Kas als Energiebron is begin 2018 het verticale temperatuurprofiel in de tomatenkas van Gardener's Pride geanalyseerd. De kas is uitgerust met SON-T belichting van 200 μmol/m2/s, een Ventilation Jet systeem van 14 m3/m2/uur, een verduisteringsscherm en een energiescherm. Wat is de impact van het gebruik van de Ventilation Jets, verticale circulatie-ventilatoren en buistemperatuur op het verticale temperatuurprofiel?

De 24 uurs-gemiddelde temperatuur was op kophoogte gemiddeld 0,5°C hoger dan onderin het gewas. Dit verschil werd voornamelijk veroorzaakt tijdens de dagperiode, toen het op kophoogte gemiddeld 1,2 °C warmer was dan onderin.

Tijdens belichting met gesloten scherm(en), zonder gebruik van de Ventilation Jet en een verwarmingsbuis temperatuur lager dan 35°C was de luchttemperatuur op kophoogte 0,5°C hoger dan onderin het gewas. Op de nachten dat de Ventilation Jets wel draaiden, was de temperatuur op kophoogte gemiddeld 0,2°C hoger dan onderin het gewas. Het gebruik van de Ventilation Jets vermindert het verticale temperatuurverschil dus met ongeveer 0,3°C. Dit komt omdat de Ventilation Jets koude lucht van boven het scherm de kas inblazen.

Het gebruik van alleen de onderste verticale ventilatoren voor luchtcirculatie (dus geen inlaat van koude en droge lucht) bleek het verticale luchttemperatuurprofiel niet te beïnvloeden bij gesloten schermen. Met andere woorden, het verticale lucht temperatuurprofiel (temperatuurverschil tussen kophoogte en onderin het gewas) was hetzelfde voor de momenten dat de verticale ventilatoren aan of uit stonden. De lucht temperatuur op lamphoogte was echter niet gemeten waardoor er geen uitspraken gedaan kunnen worden of deze ventilatoren de lampwarmte naar beneden sturen.

Het verhogen van de buistemperatuur tot 45-50°C resulteerde dat de temperatuur op kophoogte 1°C lager was dan onderin het gewas (belichting op 75%, de Ventilation Jets aan, en scherm(en) dicht). De inzet van de hogere buis zorgde er dus voor dat het onderin warmer werd dan bovenin. Het verticale temperatuur verschil werd door de warmere buis met 1,5°C gewijzigd.

De uitkomst van het bovengenoemde onderzoek kan worden vertaald naar bruikbare kennis voor de teelt. Ten eerste bleek dat het gebruik van alleen de onderste verticale circulatie-ventilatoren het temperatuur verschil tussen kophoogte en onderin het gewas niet beïnvloedt. De Ventilation Jets zorgen ervoor dat de temperatuur van de kop van het gewas ongeveer 0,3 °C lager is in vergelijking met geen gebruik van de Ventilation Jet. Ten slotte kan de meting van de luchttemperatuur op verschillende hoogtes resulteren in een beter begrip van de invloed van sturingen op het verticale temperatuur profiel. In dit experiment is ook de tomatentemperatuur gemeten, het effect van lucht en tomatentemperatuur op uitgroeiduur is geanalyseerd, evenals de ophoping van rookgassen in de kas met en zonder een minimale ventilatieopening. Deze resultaten zullen deze zomer in een rapport worden gepubliceerd.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws