Interessante en praktijkgerichte workshops in KasLokaal tijdens HortiContact

Kom je ook naar het KasLokaal op HortiContact? Tijdens deze beurs is het KasLokaal dé centrale plek waar kennis en innovatie samenkomen. Van dinsdag 18 februari tot en met donderdag 20 februari biedt het innovatieprogramma Kas als Energiebron een reeks boeiende workshops aan over de nieuwste (energie)ontwikkelingen in de glastuinbouw. Op donderdag reikt Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Water Innovatieprijs uit in het KasLokaal.

In de workshops doe je inzichten op en krijg je praktische handvatten voor een duurzamere en efficiëntere bedrijfsvoering. De workshops zijn leerzaam (en gratis) voor zowel bedrijfseigenaren als hun medewerkers. Meld je aan! 

Programma dinsdag 18 februari

12.00 – 12.45 uur: Waterstof: uit de startblokken?
Arjen de Jong van BlueTerra vertelt over de aanleg van het hoofdleidingennet voor waterstof en het succes van de Europese veiling voor de productie van groene waterstof. Succesverhalen en kritische kanttekeningen vanuit de media komen aan bod, maar vooral de vraag: hoe verhoudt waterstof zich tot andere duurzame routes voor de glastuinbouw?

13.00 – 15.45 uur: Les Het Nieuwe Telen
Docent Annemiek Bosma duikt samen met de deelnemers in vraagstukken rondom de vochtbalans van de kas. Hoe gedraagt vocht zich in de kas? En hoe kun je dit slim sturen? De les is laagdrempelig en je kunt op elk moment binnenlopen om mee te doen. Stel je vragen, deel je ervaringen en leer van de inzichten van anderen.

16.00 – 16.45 uur: Optimaal en autonoom CO2 doseren met de software tool CO2 optimaal
CO₂ wordt steeds schaarser en duurder, waardoor efficiënt gebruik noodzakelijk is. Jeroen Boonekamp van B-Mex laat zien hoe de softwaretool CO₂ Optimaal telers helpt om dosering slim af te stemmen op veranderende omstandigheden. Van de wetenschappelijke basis tot de praktische toepassing: je ontdekt hoe technologie je kan ondersteunen in het streven naar maximale efficiëntie.

Programma woensdag 19 februari

13.00 – 13.45 uur: De kracht van warmtepompen voor duurzame glastuinbouw
Warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie van de glastuinbouw. Bob Fennis van BlueTerra laat zien hoe deze technologie niet alleen duurzamer, maar ook kosteneffectief kan zijn. Met concrete cijfers en praktijkvoorbeelden ontdek je hoe warmtepompen bijdragen aan een efficiënte warmtevoorziening en welke subsidies en beleidsmaatregelen hierbij een rol spelen.

14.00 – 14.45 uur: Ontvochtiging en terugwinnen latente warmte
Vochtbeheer in de kas heeft een grote impact op het energieverbruik. Jouke Campen en Marcel Raaphorst (WUR Glastuinbouw) bespreken de nieuwste technieken voor efficiënte ontvochtiging en laten zien wanneer terugwinning van latente warmte rendabel is. Welke oplossingen passen bij jouw situatie?

15.00 – 15.45 uur: Samenhang belichting, verdamping en energiegebruik: casestudy komkommer
Hoe kun je komkommers energiezuinig telen onder LED? Govert Trouwborst (Plant Lighting) deelt inzichten uit twee jaar onderzoek. De focus ligt op het optimaliseren van de balans tussen licht, warmte en verdamping. Kan de opbrengst per mol licht omhoog zonder extra energiegebruik?

16.00 – 16.45 uur: CO2 efficiënt benutten in de kas: wat is de samenhang met licht, ventilatie en temperatuur?
Met de stijgende kosten en schaarste van CO₂ is een slimme doseerstrategie cruciaal. Sander Hogewoning (Plant Lighting) legt uit hoe licht, ventilatie en temperatuur samenhangen met de efficiëntie van CO₂-opname door het gewas. Hoe kun je ventileren zonder onnodig CO₂ te verliezen?

17.00 – 17.45 uur: Is jouw bedrijf opgewassen tegen cybercriminelen?
Een hack kan je hele bedrijf platleggen – van de klimaatcomputer tot de energievoorziening. Hoe ga je om met zo’n crisissituatie? Teler Corné Houtepen deelt zijn ervaringen met een cyberaanval en de impact ervan op zijn kwekerij. Vervolgens ga je zelf aan de slag met vragen en dilemma’s om de spanning van een cybercrisis te ervaren. Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport geeft praktische tips en oplossingen om jouw bedrijf digitaal veiliger te maken. Welke maatregelen kun jij direct toepassen?

18.00 – 18.45 uur: Verdamping: hoeveel is ervan nodig en hoe kan je het sturen?
Verdamping speelt een sleutelrol in een energiezuinige teelt. Maar hoe voorkom je onnodig energieverlies zonder de gewasgroei te belemmeren? Stefan van den Boogaart (Plant Lighting), Silvester de Nooijer (Delphy) en Jos Paul (WUR Glastuinbouw) delen de nieuwste onderzoeksresultaten over chrysant, komkommer en tomaat.

19.00 – 19.45 uur: Fossielvrije kasverwarming dankzij zon- en aquathermie
Warmte- en koudeopslag (WKO) is een bewezen techniek, vooral bij kwekers met een koelbehoefte. Maar ook zonder koeling kan WKO rendabel worden ingezet door warmte te oogsten via zon- en aquathermie. Bart van Meurs (Division Q) laat zien hoe deze technieken de pieklast in verwarming kunnen opvangen of zelfs in de volledige warmtebehoefte kunnen voorzien.

20.00 – 20.45 uur: Schermen in de kas: nu en in de toekomst
Schermen spelen een cruciale rol in energiezuinige teelt. Silke Hemming en Frank Kempkes (WUR Glastuinbouw) delen de nieuwste ontwikkelingen in schermmaterialen, kasdekcoatings en lichtbeheer. Wat zijn de effecten van diffuus glas, anti-reflectiecoatings of low-e glas op de teelt? En welke kansen biedt PV in het kasdek? Ontdek hoe schermstrategieën kunnen bijdragen aan een fossielvrije tuinbouwproductie.

Programma donderdag 20 februari

13.00 – 13.45 uur: Efficiënte belichtingsstrategieën met dynamische LEDs
We starten met een workshop over efficiënte belichtingsstrategieën met dynamische LEDs. Anja Dieleman (WUR Glastuinbouw) en Stijn Jochems (Delphy) bespreken de nieuwste inzichten en praktijkervaringen. Welke strategieën werken al goed, wat wordt nog onderzocht en wat betekent dit voor de jonge plantfase?

14.00 – 14.45 uur: Het  Nieuwe Digitale Telen
In deze workshop laten Peter Geelen en Jan O. Voogt (Plant Empowerment Academy) zien hoe een uniform monitoringsprotocol kan bijdragen aan een duurzamere en winstgevendere teelt. Ontdek hoe je plant- en kasbalansen integraal monitort en deze data slim inzet.

15.00 – 15.45 uur: Innovatie handelsplatform warmte voor een duurzame toekomst
Het handelsplatform warmte laat zien hoe telers overtollige warmte kunnen verhandelen en flexibel kunnen inspelen op hun warmtebehoefte. Er kan op dag- en weekbasis warmte worden aangeboden of afgenomen via een transparant biedsysteem. Ook is het mogelijk om warmte tussen eigen locaties te verschuiven. Elmasije Kurul (Warmte Netwerk Westland) en Shafiek Ramdin (Het Consultancy Huis) vertellen meer over deze innovatie.

16.00 – 16.45 uur: Uitreiking Water Innovatie Prijs door minister Barry Madlener
Om 16.00 uur volgt de feestelijke uitreiking van de Water Innovatie Prijs door Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Greenports Nederland bekroont de twee beste innovaties op het gebied van waterkwaliteit en watermanagement. De winnaars ontvangen elk een geldbedrag van €10.000 en delen hun inzichten en vervolgstappen. Je bent van harte welkom, aanmelden is niet nodig.

17.00 – 17.45 uur: Congestieoplossingen voor de glastuinbouw: aanpak gesprekken met netbeheerders en nieuwe contractvormen
We sluiten de dag af met een workshop over netcongestie en de samenwerking met netbeheerders. Emma Pik (BlueTerra) geeft praktische tips voor gesprekken met netbeheerders en licht nieuwe contractvormen toe die glastuinbouwbedrijven kunnen helpen bij hun energievoorziening.

Meld je aan
Je bent van harte welkom! Meld je hier aan voor de workshops en hier om toegang te krijgen tot de beurs.

 

Meer nieuws