Informatiebijeenkomst: Op weg naar een fossielvrije tomatenteelt

Voor de glastuinbouw komen er steeds meer nieuwe technieken beschikbaar voor energiebesparing en mogelijkheden voor een toekomst met een fossielvrije teelt. Zo ook voor de tomatenteelt. Een aantal van deze technieken stond centraal tijdens de voorlichtingsavond die op maandag 27 februari vanuit Kas als Energiebron was georganiseerd voor de tomatentelers.

De duurzaamheidsmonitor, die door Robert Solleveld van Glastuinbouw Nederland (Kas als Energiebron) werd geïntroduceerd, was het eerste onderwerp dat werd behandeld. Deze voor de telers van orchideeën ontwikkelde tool geeft een uniforme manier om het energieverbruik te vergelijken. Daarnaast geeft het ook inzicht in welke investeringen in nieuwe technieken rendabel zijn voor verschillende bedrijfssituaties.
Aansluitend gaf Robert Solleveld een korte toelichting over hoe Glastuinbouw Nederland aangehaakt blijft bij de ontwikkelingen rondom waterstof, zodat ook deze techniek beschikbaar komt voor de sector.

Veel mogelijkheden
Beter ontvochtigen en dan ook nog met een zo beperkt mogelijk warmteverlies, daarover ging de duo-presentatie van Marcel Raaphorst (Wageningen University & Research BU Glastuinbouw) en Arthur van der Meijs (Schenkeveld tomaten). De nieuwe techniek, met buitenlucht aangezogen door het dek, werd toegelicht en de praktische voor- en nadelen werden behandeld.
Tenslotte vertelde Bas Godschalk van IF Technology (zie foto) een verhaal over de ondergrondse opslag van warmte. De mogelijkheden hiervan worden steeds uitgebreider. De eerste pilots van combinaties van warmte-opslag onder de grond met bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte draaien ook op dit moment. 
Robert Solleveld  riep aan het einde van de avond de telers op om zich bij hem te melden als er interesse is om met de besproken onderwerpen aan de slag te gaan op het eigen bedrijf. Er zijn op moment veel mogelijkheden binnen het programma Kas als Energiebron om hier extra begeleiding in te kunnen krijgen. Robert is te bereiken via het volgende mailadres: rsolleveld@glastuinbouwnederland.nl

De presentaties van deze bijeenkomst zijn hieronder via de links te downloaden.

Meer nieuws

In Memoriam Eltje Loman

We hebben het trieste bericht ontvangen dat Eltje Loman op 13 mei is overleden. Hij was de drijvende kracht achter de EG- en MEI-regeling vanuit RVO.…

Lees meer