Hybride belichting Alstroemeria: extra licht wordt omgezet in meer productie

Nieves García, Kees Weerheim en Frank Kempkes (Wageningen UR Glastuinbouw)

In de alstroemeriateelt wordt op verschillende praktijkbedrijven ervaring opgedaan met LED-belichting als aanvulling op de bestaande SON-T installaties. Sinds januari 2017 wordt de eerste praktijktoepassing in een hybride belichtingssysteem op een redelijk groot oppervlak door Wageningen UR Glastuinbouw gevolgd en vergeleken met de standaard installatie van de teler (SON-T) en met een klein proefvak met alleen LED. Het praktijkbedrijf investeerde in het belichtingssysteem en houdt de productie, kwaliteit en klimaat nauwkeurig bij.

De lichtintensiteit en de efficiëntie van de lampen in de drie proefvakken is verschillend:

  1. Het SON-T vak heeft 62 µmol/m2s met een efficiëntie van 1.85 µmol/m2s PAR licht per Watt elektriciteit.
  2. Het ‘full LED’ vak heeft 79 µmol/m2s met een efficiëntie van 2.3µmol/m2s PAR licht per Watt elektriciteit (Regular Output –RO- LED);
  3. Het hybride vak heeft 82 µmol/m2s, waarvan 21 µmol uit de LED-lampen met een efficiëntie van 2.7 µmol/m2s PAR licht per Watt elektriciteit (High Output –HO- LED). De gecombineerde efficiëntie is 2.0 µmol/m2s PAR licht per Watt elektrisch, lager dan die van de ‘full LED’ behandeling. 

De eerste indrukken wat betreft productie zijn positief voor zowel de hybride als voor de full LED-belichting. Het extra licht (ca. 20 µmol extra) wordt omgezet in extra takgewicht (hybride) of in meer bloemen (full LED). Maar vanwege de intensiteitsverschillen om de productie per proefvak te kunnen vergelijken, wordt deze uitgedrukt in 'gram product per mol licht' (ook 'lichtbenuttingsefficiëntie' genoemd) en in 'gram product per kilowattuur' (of 'elektrabenuttingsefficiëntie').

Uit de voorlopige data (tot half november 2017) blijkt dat de elektrabenuttingsefficiëntie lager is in de hybride combinatie dan in de referentie SON-T. Het full LED proefvak, ondanks dat het uit iets minder zuinige lampen bestaat, heeft tot nu toe de hoogste elektrabenutting. Vanuit de gewascoöperatie Alstroemeria is daarom een vernieuwde belangstelling voor een full LED alstroemeriateelt. De metingen lopen tot mei 2018 door.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron en de gewascoöperatie alstroemeria, met een bijdrage van Philips Lighting. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws