Houtstookprojecten haalbaar met SDE+ subsidie

Energy Matters

De SDE+ subsidie 2017 biedt wederom kansen om een rendabel houtproject te realiseren. Dat bleek tijdens de bijeenkomst van de studiegroep bio-energie op 20 juni bij Amarylliskwekerij Evers van Sandt in Angeren in Gelderland

Bij nieuwe houtstookprojecten moet goed gelet worden of de ketel past bij het type hout wat verkrijgbaar is, en qua grootte met de warmtevraag van het bedrijf. Voor de rentabiliteit is het van belang dat de ketel voldoende draaiuren maakt. De subsidie voor hout-WKK, en het maximale aantal vollasturen voor houtketels, zijn verlaagd met ingang van 2017. Op dit punt is veel kritiek gekomen, het is afwachten in hoeverre dit wordt meegenomen voor de SDE+ 2018. De SDE+ subsidie 2017 opent wederom in september.

20 – 30 % extra warmte uit rookgassen
Amarylliskweker Martijn Evers liet een indrukwekkende opstelling zien van een houtketel met walking floor, elektrofilter en zelfgebouwde rookgascondensor. Evers heeft deze rookgascondensor zelf ontwikkeld en laten bouwen. Door de (RVS) condensor achter het elektrofilter te plaatsen in combinatie met een sproei-installatie vindt geen vervuiling plaats en er  20-30% extra warmte uit de rookgassen gehaald worden. Dit is afhankelijk van het vochtgehalte van de lading. Tegen de verwachtingen in lijkt ook de rookgaspluim verminderd te zijn met de komst van de condensor. Waarschijnlijk omdat een groot deel van de waterdamp is gecondenseerd. 

Laagwaardige biomassaverbranding
Evers deelde zijn ervaringen over biomassacontracten. Reken af per gigajoule, adviseerde hij, en koop een ketel die bij je beschikbare houtstroom past. Over stookgedrag benadrukte hij bedieningsgemak, en waarschuwde voor het risico van metselwerkschade bij te grote temperatuurschommelingen. Ook innovatieve ketels, zoals de ketels van Gemjo/Herlt die gevuld kunnen worden met hout/stro/hooi-balen en de wervelbedketel van Crone passeerden de revue. Crone is erin geslaagd om de wervelbedtechniek, bekend van grotere (kolen) centrales, toe te passen op kleine schaal met laagwaardige biomassa, waaronder champost. Zij kunnen ook een test doen om na te gaan of een laagwaardige brandstof in een wervelbed is te verbranden.

De presentaties die tijdens de bijeenkomst zijn gegeven kunt u hieronder downloaden.

Studiegroep Bio-energie
De Studiegroep wordt georganiseerd door en voor telers met een bio-energie-installatie, zoals een houtketel of (co)vergister en telers die hernieuwbare restwarmte, biogas of groene CO2 afnemen of interesse daarin hebben. De Studiegroep wordt, vanuit het programma Kas als Energiebron van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken door Energy Matters en de telers georganiseerd.

Meer nieuws