Hogere isolatie in HNT Paprika 2017

Ondertussen zijn we beland in de tiende teeltweek van de proef ‘HNT paprika 2.0’ en zijn de eerste vruchten gezet. Er is geplant op 1 december 2016 en het ras is ‘allrounder’, afgestemd op de praktijkreferentie die met de proef meeloopt. De afdeling op het Improvement Centre is ingericht met een dubbel energiescherm met spouw op het onderste dradenbed en een enkel energiescherm op het bovenste dradenbed, om de warmtevraag in de koudste maanden verder terug te brengen.

Het onderste scherm opent als eerste bij een instraling van 100 W. Het bovenste scherm opent bij een ΔT kleiner dan 5°C tussen de kastemperatuur en de temperatuur boven het scherm. Deze strategie heeft erin resulteert dat tot en met week 4 er gemiddeld 22.4 uur en 23.8 uur per dag is geschermd met respectievelijke het dubbele en het enkele scherm. Naast energie besparen voor warmte, mag in deze teelt maximaal 22.5 kg/m2 CO2 worden gedoseerd (door te doseren op basis van licht) en worden de effecten van schermen en uitstraling gemonitord met een netto stralingsmeter en thermoview camera.

Het koude weer van de afgelopen weken was een mooie uitdaging om met de nieuwe schermconfiguratie en een lichtafhankelijke temperatuurstrategie de warmtevraag te beperken. Hoewel in de afgelopen twee weken het verbruik toch 0.1 tot 0.15 m3/m2 hoger uitkwam dan de doelstelling van maximaal 0.7 m3/m2 per week, laat de schermconfiguratie een hogere isolatie zien, als we de warmtevraag per °C die overbrugt moet worden tussen de kas- en de buitentemperatuur vergelijken met het afgelopen teeltjaar.  

Komende weken gaat het licht toenemen en moeten we kritisch zijn op het juiste moment van openen en sluiten van de schermen.

Lees via onderstaande link meer over dit onderzoek.

Meer nieuws