Hoge fotosynthese efficiëntie bij ‘Alstroemeria van de Toekomst’

Nieves García en Kees Weerheim (Wageningen University & Research)

Het onderzoek ‘Alstroemeria van de Toekomst, dichtbij’, met als doel klimaatneutraal alstroemeria’s telen, loopt al bijna een jaar. De resultaten tot nu toe zijn boven verwachting goed: hoge productie, een fris en vol gewas, met goede bladkleur, goede kwaliteit en hoge takgewichten.

In de zomermaanden is er in het onderzoek niet belicht. Op deze manier krijgt het diffuse kasdek de kans om te laten zien wat het voor dit gewas kan toevoegen. Er is ook geen licht weggeschermd zoals in de praktijk gebruikelijk is. Desondanks heeft het gewas de twee hittegolven van afgelopen zomer goed doorstaan. De hogedruk verneveling in combinatie met het diffuse kasdek hadden voldoende koelend effect: de piektemperatuur liep in de Teelt van de Toekomst (diffuus) op tot 35,2°C; in de referentiekas (met helder glas en minder verneveling) liep het op tot maximaal 37,5°C.
Na de hete dagen was er een enkel knopje verbrand (alleen bij het ras Virginia), maar bij telers gebeurde dit ook op die dagen, ook bij gekrijt kasdek en gebruik van een schermdoek. Onzichtbare schade door lichtovermaat is met de chlorofylfluorescentie apparatuur gevoeld, maar niet waargenomen. Het gewas kan dus hoge lichtintensiteiten aan.

Productie voorsprong behouden
De productie in de Teelt van de Toekomst ligt nog altijd ruim 30% hoger dan in de referentieteelt. Ook in de zomer, ondanks dat drie maanden niet is belicht, zijn er meer takken geoogst in deze afdeling. Telers kennen dit positieve na-ijl effect van de belichting: door meer te belichten in de winter, staat er een sterker gewas in de zomer.
De teelt is in beide kassen (referentie en Teelt van de Toekomst) tot begin juni belicht. In de tweede en derde week in juni is intensief, simultaan in beide kassen fotosynthese gemeten in drie verschillende bladlagen. Zowel de lichtbenutting als de CO2-benutting blijken bij planten uit de Teelt van de Toekomst veel hoger. Vooral in de bovenste gewaslaag is er, door een hogere geleidbaarheid van de huidmondjes, 30% meer CO2 vastlegging gemeten bij beide rassen bij 600 ppm. Hetzelfde geldt voor de lichtbenutting die gemiddeld 49% hoger was in de bovenste gewaslaag. Deze metingen worden komende winter herhaald.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland binnen het programma Kas als Energiebron, met daarbij een bijdrage van de gewascoöperatie Alstroemeria, Signify (lampen), Ludvig Svenson (schermdoeken), HilverdaKooij en Royal Van Zanten (plantmateriaal). De Flori Consult Group begeleidt de teelt.

Meer nieuws