Hoe haal je meer rendement uit CO2 voor potplanten?

TTO

Het belang van CO2 kon niet duidelijker worden dan tijdens de Masterclass CO2 georganiseerd door TTO en LTO Glaskracht Nederland op donderdag 12 mei. Toevalligerwijs was de bijeenkomst precies in de week dat OCAP wegviel. Op de bijeenkomstwerd ingegaan op zowel plant fysiologische processen als de praktische zaken zoals CO2-voorziening.

Minder CO2, zelfde effect
Ruim twintig man nam plaats in de collegebanken bij Demokwekerij Westland om allereerst een cursus te krijgen over de plantprocessen rondom CO2-opname. Govert Trouwborst van onderzoeksbureau Plant Lighting begon bij de basis van het fotosynthese proces. Al snel werd de materie complexer en werd de plant fysiologische kennis van de deelnemers op de proef gesteld. De relatie tussen bladtemperatuur en CO2-opname was voor sommigen een bekende, maar minder bekend is hoe met minder CO2-doseren toch eenzelfde effect kan worden bereikt. De presentatie werd afgesloten met het effect van diffuse schermmiddelen: met minder licht eenzelfde resultaat doordat temperatuur uit de kas blijft en hierdoor luchtvochtigheid + CO2-niveau op peil blijven.

Bekijk de presentatie van Govert Trouwborst onderaan dit artikel.

Waar halen we in de toekomst CO2 vandaan?
In de CO2 faciliteit werd middels een posterpresentatie op diverse onderwerpen ingegaan zoals de CO2 verdeling, CO2 bronnen en kwaliteit van CO2. Dennis Medema van Programma Kas als Energiebron gaf een toelichting over bronnen van CO2: waar halen we in de toekomst CO2 vandaan? Een van de opties is het vastleggen van CO2 uit de buitenlucht  waar het bedrijf Skytree aan werkt. Deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen.

Is meer CO2-doseren beter voor productie?
Hans Pronk, welke cursussen geeft over Het Nieuwe Telen, ging in op de basisprincipes van HNT waarbij niet meer geregeld wordt op kastemperatuur, maar op o.a. de energie en vochtbalans. De relatie met licht en CO2 opname luistert nauw. Zo zijn er mogelijkheden door op dagen met veel licht de ramen wat langer en meer gesloten te houden. Hierdoor kan het vocht en CO2 beter in de kas gehouden. Vraag is echter of een hogere temperatuur geen nadelige effecten heeft op de plantkwaliteit van potplanten.

CO2 Masterclass aanvragen
Meer weten over CO2 of interesse in een Masterclass CO2 voor uw gewas of telersgroep? Neem contact op met Stefan Persoon van Inno-Agro via: 06 – 47 36 60 20 of stuur een e-mail naar: stefan@inno-agro.nl.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws