Het Nieuwe Telen is hot; nieuwe cursussen starten dit najaar

Met energieprijzen die al bijna een jaar stijgen tot ongekende hoogte, is de behoefte aan goede plantfysiologische kennis groter dan ooit. Kennis die nadrukkelijk aan bod komt in de introductiecursus van Het Nieuwe Telen (HNT). In deze introductiecursus leren deelnemers hoe HNT kan worden toegepast op hun bedrijf, zonder dat het nodig is te investeren in nieuwe technieken.

Tijdens de acht cursusbijeenkomsten maken de deelnemers kennis met de theoretische achtergronden van HNT. Uiteraard wordt ook geleerd hoe dit op het eigen bedrijf in de praktijk kan worden gebracht.

Nieuwe bijeenkomsten
Op onderstaande data starten weer nieuwe groepen met een serie van acht bijeenkomsten over Het Nieuwe Telen:

  • Donderdag 3 november – locatie Vertify in Honselersdijk (deze groep is inmiddels vol)
  • Dinsdag 22 november – locatie Vertify in Honselersdijk
  • Dinsdag 14 februari – locatie Hortiversum Zoetermeer
  • Dinsdag 28 maart – locatie Hortiversum Zoetermeer

De bijeenkomsten worden geleid door deskundige docenten op het gebied van HNT. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: vochtbeheersing onder het scherm, omgaan met uitstraling, het actief en gezond houden van het gewas en beter omgaan met CO2 door minder te ventileren.

Resultaat
De nadruk van de cursus ligt op het begrip van de processen die van belang zijn voor de beheersing van het kasklimaat en de sturing van de teelt. Met kennis van dit begrip blijkt het in veel gevallen mogelijk om meer te isoleren met energieschermen en is minder warmte nodig voor de teelt. Wel is voorzichtigheid geboden bij het toepassen van de veranderingen, daarom is de onderlinge uitwisseling van ervaringen in de cursusgroep van groot belang. In een filmpje op de website van Kas als Energiebron vertellen telers die eerder de cursus volgden over hun ervaringen. 

Meer informatie
De basisprincipes van HNT zijn gelijk voor alle teelten: groente- en sierteelt en zachtfruit. Daarom vindt u in de cursusgroep collega’s van diverse teelten. Het blijkt vaak verhelderend om te ervaren hoe de teelt en het klimaat in een ander gewas dan het uwe wordt gestuurd.
De cursussen worden gegeven door Jan Voogt (Adviesbureau PlantPhysiLogics), Peter Geelen (Plantmonitoring.nl), Hans Pronk (Pronk Consultancy) en Annemiek Bosma (Plant&Kennis).
Het programma Kas als Energiebron draagt de helft van de kosten van de basiscursus. De eigen bijdrage van de deelnemers bedraagt € 895 (bij twaalf deelnemers). Voor deelnemers van buitenlandse bedrijven geldt er geen subsidie en bedraagt de cursus €1.790.

Subsidieregeling en aanmelden
Voor het volgen van de introductiecursus biedt Colland Arbeidsmarkt subsidie aan. De voorwaarden omtrent subsidieregelingen cursussen Glastuinbouw zijn hier na te lezen. Ondernemers die binnen hun organisatie mensen hebben die aan de eerste cursus willen deelnemen, kunnen zich nog aanmelden. Er zijn op korte termijn nog plekken beschikbaar. Aanmelden kan via het aanmeldformulier in de agenda op de website. Daar is ook meer informatie te vinden over de cursus HNT voor niet-telers, die eveneens dit najaar van start gaat.

Neem voor meer informatie contact op met Robert Solleveld, mobiel 06 391 110 70.

Meer nieuws