Het Nieuwe Luchten met de windzijde

Jan Voogt (LetsGrow.com)

Steeds meer ondernemers werken volgens de principes van Het Nieuwe Telen (HNT) om de groei van hun gewas te optimaliseren tegen lagere energiekosten. HNT gaat uit van natuurkundige inzichten in combinatie met de energiebalans, de waterbalans en de assimilatenbalans van de plant. Het is een gezamenlijk leerproces van onderzoek, teeltadvisering en praktijk, waarbij de aanpak gaandeweg wordt verfijnd en aangepast op de verschillende teelten.

Soms worden ook weer nieuwe perspectieven ontdekt, zoals het ventileren. De gangbare methode is om vooral met de luwe zijde te luchten en pas als het effect daarvan onvoldoende is ook de windzijde voorzichtig bij te zetten. Binnen de leergroepen van HNT worden nu echter steeds meer telers enthousiast over het werken met tegenlucht. De eerste stap was al gezet bij het ventileren boven het gesloten energiescherm. Het inzetten van de windzijde geeft hierbij eerder het gewenste effect van vochtafvoer met een gelijkmatige verdeling over de kas dan (alleen) met de luwe zijde.

Dit bracht sommige telers op het idee om dit ook bij 'normaal' ventileren te gaan proberen. Met verrassend positieve resultaten. Vocht en CO2 blijft op een hoger niveau, zonder dat de temperatuur verder oploopt dan met de gebruikelijke manier. De natuurkundige verklaring voor dit fenomeen is dat de luchtuitwisseling door de luchtramen beter kan worden beheerst als de raamstand beperkt blijft. Luchtstromen laten zich bovendien beter sturen en doseren in een 'blaas' situatie, dan in een 'zuig' situatie. Dit pleit er dus voor om voor- en tegenlucht meer gelijkmatig toe te passen en zelfs om bij voorkeur de windzijde in te zetten zolang dit voor het gewas geen problemen oplevert.

Zoals gezegd: hierbij blijkt het gemakkelijker om 'klimaat te houden' in de kas. Het mag duidelijk zijn dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd, maar het wordt een boeiende en hopelijk leerzame zomer voor de HNT leergroepen!

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer