Het hoofd resetten in de cursus HNT

Adri van Kester van BK Plant in Honselersdijk teelt op 22.000 m2 curcuma’s in de zomer en scindapsus in de winter. Er is 85 µmol assimilatiebelichting aanwezig en beide teelten verlangen een etmaaltemperatuur van 22°C, daarom heeft het bedrijf maar liefst drie schermen op twee dradenbedden. BK plant gebruikt CO2 van OCAP, heeft een WKK van 1 MW en een aansluiting op aardwarmte waarmee ca. 50% van de warmtebehoefte wordt gedekt.

De knop moet om
Adri heeft in 2017 de basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT) gevolgd bij Glastuinbouw Nederland. Hij had al verhalen gehoord van collega telers en het een en ander gelezen over de nieuwe denkwijzen. Omdat er volgens Adri "wel wat aan de hand was” in telersland wilde Adri meer weten over HNT. Hij heeft het verhaal van de docenten de eerste bijeenkomsten met enige scepsis aangehoord, want de teelt ging immers altijd wel goed. Maar toch begreep Adri al snel dat bij hem “de knop om moest”. Het kan anders en beter.

Minder bladrandjes dankzij schermen tegen uitstraling
Zo is hij voorzichtig aan de gang gegaan met schermen tegen uitstraling. Het effect van schermen tegen uitstraling kon hij zelf volgen met een hand infrarood thermometer. Daaruit bleek dat de planttemperatuur in de kop beduidend hoger was bij eenzelfde kastemperatuur wanneer geschermd wordt tegen uitstraling. Ook bij twee schermen 80%/80% dicht was het effect zichtbaar zonder dat de etmaal temperatuur te hoog werd of kouval met tocht ontstond. Het effect op de plantkwaliteit is duidelijk: veel minder bladrandjes dan in het verleden.

Met plantbalansen proceskennis verdiepen
Na de basiscursus in 2017 heeft Adri zowel in 2018 als in 2019 zich aangemeld voor een vervolgcursus. Hij had voor de cursus nog nooit gehoord van plantbalansen, maar vindt het nu interessant om via de plantbalansen uit te diepen hoe de processen in planten verlopen. De ervaringen vergelijkt hij met collega deelnemers en ondanks verschillende teelten komen de effecten overeen.

Tip: allemaal meedoen met de cursus
De gevolgen van HNT voor het warmtegebruik heeft Adri niet in beeld omdat hij sinds eind 2017 aardwarmte is gaan gebruiken. Hij heeft wel een duidelijke tip voor collega’s: doe mee met de cursus HNT, ook al denk je de kennis van HNT niet nodig te hebben, laat je verrassen want je leert er ontzettend veel van!

Meer nieuws