Herstel komkommers in VenlowEnergy kas

Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw

"In mijn vorige weblog schreef ik over het optreden van bolblad door een te sterke verdamping, die het gewas niet aankon. Bij het analyseren van het probleem bleek dat er in de klimaatcomputer nog een instelling van een eerdere proef stond, waarbij de luchtingsstrategie veranderde afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij een hogere buitentemperatuur werd de P-band kleiner en daardoor gingen de luchtramen meer open. In combinatie met een lage luchtvochtigheid buiten, zorgde dit voor een te sterke droging in de kas. Een fout in de instellingen die niet gemaakt moet worden, maar toch gemakkelijk kan optreden.

Even niet alert zijn op alle instellingen - bij ons geldt dat voor ruim 80 afdelingen - en je hebt een foutje te pakken. In de periode nadat de problemen met bolblad optraden was het niet echt zonnig en herstelde het gewas moeizaam, maar de laatste weken ben ik weer zeer tevreden. De kop van het gewas groeit weer goed. We oogsten goede komkommers en het bolblad probleem is minder aanwezig.

De belangrijkste doelstelling van de proef is om met een minimale verdamping in de nacht te telen. We realiseren een verdamping in de nacht van ongeveer 25-30 gram/m2.uur. De nachttemperatuur is afhankelijk van de stralingssom van de dag ervoor en zo’n 19 tot 20.5oC. De relatieve luchtvochtigheid is in de nacht tussen de 92 en 95 %.  Dat is een vochtdeficit tussen de 0.6 en 1.2 g/m3. We zien geen problemen met de wateropname en verdamping in de morgen als de temperatuur snel stijgt. Ook gisteren (woensdag 15 april) met de eerste warme en zonnige dag van dit jaar ging het in de kas prima.

Wel zag ik begin april na een periode van wat donkere dagen dat de luchtvochtigheid op de eerste zonnige dag iets meer daalde, dit wijst er op dat het gewas iets meer moeite moest doen om voldoende water op te nemen voor verdamping. Tot problemen heeft dit niet geleid.

We hebben op dit moment dus weer een goed groeiend gewas, zonder kwaliteitsproblemen door Mycos of gebrek aan opname van elementen. De etmaaltemperatuur wordt goed afgestemd op de lichtsom van de dag ervoor. De basis temperatuur is circa 20oC met een lichtverhoging van 2 oC per 1000 J/cm2.dag. Het bereiken van deze temperatuur in de goed geïsoleerde VenlowEnergy kas kost niet veel stook energie. De zon doet overdag goed zijn best en in de nacht is de kas maximaal geïsoleerd."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ). 

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer